GrO SNS održao konferenciju povodom predstojećih izbora za predsednike mesnih zajednica

1-2

Narodna poslanica i potpredsednica Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kikindi Aleksandra Majkić istakla je na današnjoj konferenciji da ova politička partija spremno dočekuje predstojeće izbore za predsednike mesnih zajednica Banatska Topola, Banatsko Veliko Selo, Bašaid, Iđoš, Mokrin, Nakovo, Novi Kozarci, Rusko Selo i Sajan. Izbori će biti održani 17. decembra 2017. godine.

Srpska napredna stranka ima kandidata za predsednika u svim mesnim zajednicama. – Želimo da podsetimo na rezultate koje je Srpska napredan stranka ostvarila od 2014. godine. To je ono što nam daje pravo da se kandidujemo u svim selima naše opštine i ono što nam daje pravo da mislimo da ćemo odneti apsolutnu pobedu na ovim izborima koji slede u decembru – najavila je Majkić.

Kandidat Srpske napredne stranke u Banatskoj Topoli je Nedeljko Cimeša, u Sajanu Milenko Vasiljević, u Bašaidu Bojan Mikalački, u Iđošu Miodrag Komanov, Dušan Marjanović je u Ruskom Selu, u Novim Kozarcima Dragoljub Ćosić, u Nakovu Milan Majstorović, u Banatskom Velikom Selu Gojko Rodić i u Mokrinu Živko Ugrenović.

Narodna poslanica je pozvala građane seoskih mesnih zajednica da podrže kandidate Srpske napredne stranke na ovim izborima. – Glas za kandidata Srpske napredne stranke u selima je glas za politiku napretka i za politiku prosperiteta. Želimo da podsetimo da Grad Kikinda ne samo da je održao iznos sredstava koji su bili do sada opredeljeni za mesne zajednice, nego godinama unazad taj iznos iz budžeta i povećava – rekla je ona.

Komentarišući bojkot opozicije za predstojeće izbore Majkić je rekla da da bi oni prvo trebalo da se dogovore između sebe. – Do sad su ih želeli, sad kad su izbori raspisani bojkotuju te izbore. Oni nisu odlučili da bojkotuju izbore čim su oni raspisani, nego kad su shvatili da u selima našeg grada ne mogu da nađu nijednog kandidata  Nama bi više odgovaralo da mi imamo opoziciju koja će da izađe sa pravim kritikama, jer nijedna vlast ne može da funkcioniše bez pravih kritika. Oni su bojkotovanjem ovih izbora pokazali da su sami sebe uništili, da su doživeli potpuni debakl, pošto niko iz sela neće da stane iza imena njihovih stranaka – rekla je ona.

3Povodom navoda opozicije da je Odluka o raspisivanju izbora u suprotnosti sa Odlukom o mesnoj samoupravi, jer član 21. Odluke ne poznaje političke stranke kao predlagače kandidata za predsednike mesnih zajendica, kao i navoda da se grupi građana ukida pravo da kandiduju kadnidata Majkićeva je istakla da bi trebalo ozbiljnije da se pozabave opozicionim radom. – Trebalo bi ozbiljnije da čitaju skupšitnski materijal i da vide da grupe građana niko nije ukinuo da se kandiduju, nego je brisan član Odluke za grupe građana. Statutom mesne zajednice određeno je kako će i kojim će se putem kadnidovati. Većinom Statuta mesnih zajednica određeno je da grupe građana i političke stranke mogu da kandiduju svoje kandidate – objasnila je ona.

Na sednici Skupštine grada odžanoj 26. jula 2017. godine usvojena je Odluka o izmeni i dopuni Odluke o mesnoj samoupravi, kojom je brisan član 21, a koji je navodio da kandidate za predsednike mesne zajednice mogu predlagati (samo) grupe građana koje prikupe najmanje 100 potpisa.

Međutim, član 23. Odluke propisuje da se sva pitanja oko postupka predlaganja kandidata uređuju statutima mesnih zajednica.

Povodom pitanja opozicije zašto neregistrovane grupe građana, odnosno pojedinci, ne mogu da se kandiduju Aleksandra Majkić rekla je da su izučavali kako je u drugim sredinama. – Ne znam kako negde sam pojedinac može da se kandiduje bez ikakave formalnosti. Ukoliko neko želi da bude knez sela minimum što može da uradi je da sa 600 dinara i deset potpisa ode kod notara – objasnila je ona.

1-2

Prilikom raspisivanja izbora za predsednike mesnih zajednica navedeno  je da kandidate za predsednike mesnih zajednice mogu predlagati registrovane političke stranke i grupe građana čijeg kandidata svojim potpisima podrži najmanje 100 birača u Mesnoj zajednici u kojoj se vrši izbor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *