Svetski dan volontera obeležen Festivalom nauke i umetnosti

15-1

Volonteri Kancelarije za mlade grada Kikinde povodom Svetskog dana volontera organizovali su Festival nauke i umetnosti danas, 5. decembra. Tim povodom u Kulturnom centru okupili su se učenici osnovnih i srednjih škola, predškolci i zaintersovani građani.

Učenici osnovnih i srednjih škola imali su svoje štandove gde su prikazali određenu nauku ili umetnost. Simona Božo, volonterka Kancelarije za mlade i jedna od organizatora Festivala, istakla je da su ciljne grupe predškolci i niži razredi osnovnih škola. – Cilj ovog Festivala je da približimo i objasnimo nauku na način na koji je podjednako jasan svima bez obzira na godine i stepen obrazovanja. Na štandovima je nauka prikazana na zabavan način. Ovde imamo i radionicu za predškolce gde oni boje, a naši volonteri su se maskirali u naučnike koji im pričaju priče – objasnila je ona.

7Posetioci Festivala mogli su da posete kutak za hemiju, fiziku, kulinarstvo, tehniku, fotografiju, ali i da čuju izvođenje kompozicija na raznim instrumenitma. Trinaestogodišnja Lea iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ bila je deo tima ove škole koja hemiju kao nauku prikazuje na drugačiji način. – Mi na našem štandu pravimo grožđanu mast i penušave kupke. Recimo, grožana mast se pravi tako što istopite parafin i ruž koji baš ne koristite malo isečete i stavite sve to na ringlu. Mešate dok se ne istopi i onda prelijete to u neku posudicu – objasnila je ona.

13Festival, koji je okupio mnogo ljudi, organizovali su volonteri u čast svog dana. Svetski dan volontera obeležava se u svetu kao podsećanje na dan kada je 1970. godine uspostavljen Program UN za volontere. Volonterizam i volonterski rad predstavljaju jedan od najefikasnijih oblika učestvovanja građana u procesima razvoja zajednice, afirmišući ono najplemenitije u ljudima – slobodu, jednake mogućnosti, bezbednost i pravdu za sve ljude.

1Jovan Ćirić iz Kikinde volontira već pet godina, od čega je četiri godine proveo u Kancelariji za mlade, a jednu godinu u Crvenom krstu. – Volontiranje je značajno kako bismo razbili predrasude da volonteri nisu samo radna snaga nego da oni kao mladi imaju slobodu kreiranja, da prave svoje sadržaje koji misle da su njima potrebni, individualno i u lokalnoj zajednici. Takođe, neformalno se edukujemo kroz volontiranje – rekao je on.

Ćirić ističe da se dešava da starije generacije smatraju da su volonteri fizička snaga, ali da mlađe generacije znaju da volonteri imaju svoja prava, kao i obaveze koje treba poštuju.

1116171815-1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *