Članovi Udruženja “Piroš tulipan” porodično proslavili Advent i Mikulaša

adven

Članovi udruženja „Piroš Tulipan“ iz Ostojićeva, od najmlađeg do nasjtarijeg, obeležili su prvu nedelju Adventa, a kako se Mikulaš obeležava 6. decembra, u svojim prostorijama ugostili su i ovog zaštitnika dece. Kako predstojeći praznici predstavljaju vreme darivanja, na radost prvenstveno najmlađih, Mikulaš je sa sobom doneo i paketiće.

Uoči Novogodišnjih i Božićnih praznika u rimokatoličkoj veroispovesti obeležava se Advent, odnosno razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, koje predstavlja vreme pripeme za Božić i počinje četiri nedelje pre ovog velikog praznika.

Prvu nedelju Adventa Udruženje je obeležilo pravljenjem venčića, a kako je objasnio predsednik udruženja „Piroš tulipan“ Janoš Tertei  svake nedelje  će na drugačiji način obeležiti ovaj praznik. – Druge nedelje ćemo sa istorijskog gledišta pristupiti prazniku, kada će nam doći istoričar Mesaroš Atila. Treće nedelje ćemo sa gledišta vere, onda će nam sveštenik održati predavanje, a četvrte nedelje će biti zajednička večera. Svako slavi ovaj praznik u okviru svoje porodice, ali i mi smo jedna vrsta male porodice i onda želimo i mi bar nedeljno ta dva tri sata da provedemo zajedno – rekao je Tertei.

20171203_170620Kombinujući mladost i iskustvo, svi članovi udruženja zajedno su pravili adventske venčiće sa četiri sveće. Tradicija nalaže da se svake nedelje do Božića, pali po jedna sveća. Čast paljenja prve sveće u porodici udruženja „Piroš tulipan“ pripala je predsednici Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Aniko Jeras, jer je, kako je objasnio Tertei, puno pomogla u dosadašnjem radu Udruženja.

Aniko Jeras istakla je da joj je velika čast što je mogla da upali prvu sveću na adventskom venčiću. – Smatram da je prirodno pomoći i da treba to uraditi, jer kad jedan delić iskaže potrebu da se širi, da plane, smatram da smo svi tu da pomognemo i ako smo u mogućnosti svakako treba to da učinimo – rekla je ona.

20171203_170645Predsednica Izvršnog odbora istakla je da Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine podržava sve iniciijative koje zajednica pokreće, pa tako i udruženja „Piroš tulipan“. – Mi smo više puta prisustvovali u Ostojićevu na raznim manifestacijama i raznim festivalima i smatram da je ovde jedna zajednica koja je izuzetno jaka, koja radi na tome da zajednica opstane, da se razvija. Mnoge sredine, okolne opštine, mogu da uzmu za primer Udruženje „Piroš Tulipan“, pošto kada čovek dođe ovde u Ostojićevo oseti da ga sa ljubavlju primaju i uvek sa radošću dolazi. Takođe, sa radošću i odlazi, jer stekne veliko iskustvo i prisustvuje manifestacijama koje daju snagu – istakla je Jeras.

Ostojićevčani okupljeni u ovom udruženju obeležili su i praznik Mikulaš, koji se proslavlja 6. decembra u mnogim zemljama Evrope u slavu biskupa Nikolasa, zaštitnika dece i onih u nevolji. Veče pred sam praznik, odnosno 5. decembra, u mađarskoj kulturi tradicija nalaže da deca ispoliraju svoje čizme i postave ih na sims prozora kako bi u toku noću Mikulaš ostavio slatkiše za decu koja su bila dobra.

Najmlađi članovi Udurženja „Piroš tulipan“ uz pomoć starijih napravili su ukrasne čizme kako bi kad Mikulaš dođe imao gde da im ostavi slatkiše. Iako u pričama on dolazi tajno noću, ovog puta deci iz Ostojićeva doneo je paketiće malo ranije, a ona su mu za uzvrat recitovala i pevala.

20171203_171658Osmogodišnjoj Alkesandri mama je pomogla da na vreme napravi svoju čizmu. – Mi pravimo ovo zato što nam dolazi Mikulaš. Kada napravimo čizme stavićemo ih u prozor da nam donese poklone.  On je slično kao Deda Mraz, ali nije. Volela bih da mi Mikulaš donese puno slatkiša – rekla je ona.

20171203_165436Biskup Mikulaš poslednjih godina sve češće se pojavljuje obučen u lik Deda Mraz. Ipak, on dolazi 6. decembra i odlazi pre Božića, za razliku od Deda Mraza koji dolazi za Novu Godinu.

20171203_172728

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *