Mikulaš posetio Padej

15

Povodom obeležavanja svog dana Mkulaš je u Padeju danas, 6. decembra, delio mekike u centru sela za sve građane ovog mesta. U pravljenju langoša, odnosno mekika, pomogle su mu članice Udruženja žena “Sunce” i Mesna zajednica Padej.

Tradicija obeležavanja ovog praznika u Padeju datira od 2006. godine kada je ispečeno i podeljeno 1700 palačinki. Poslednjih godina ipak se ustalila praksa priprema mekika.

17S obzirom na to da je članica UŽ “Sunce” Juliš Smiljanski kuvarica u penziji pripao joj je zadatak da zamesi testo. – Potrošili smo 75 kilograma brašna i od toga izađe oko 1500 mekika. Celi dan delimo. Žene dole peku, a ja sam glavna za pripremu testa. To treba znati i umeti da mekike budu tako lepe kao što jesu. Nema posebne tajne. Pravim i torte i kolače, svašta kuvam, ali mi ukiselo testo ide od ruke – rekla je ona.

13Praznik Mikulaš obeležava se 6. decembra u mnogim zemljama Evrope u slavu biskupa Nikolasa, zaštitnika dece i onih u nevolji. Veče pred sam praznik, odnosno 5. decembra, u mađarskoj kulturi tradicija nalaže da deca ispoliraju svoje čizme i postave ih na sims prozora kako bi u toku noću Mikulaš ostavio slatkiše za decu koja su bila dobra.

Šestogodišnja Viktorija iz Padeja dobila je mekiku od Mikulaša danas, ali ju je posetio i kod kuće. – Morala sam da spremim čizmu da bi mi Mikulaš doneo poklon. Dobila sam flomastere kojima mogu da crtam po majicama – rekla je ona.

4Dočeku Mikulaša u Padeju prisustvovala je i predsednica opštine Čoka Stana Đember koja je istakla da je svrha događaja u Padeju stvaranje sećanja kod najmlađih na obeležene praznika u svom selu. – Lokalna samouprava putem svojih konkursa i finansira ovakve projekte. Naravno da u vremenu u kojem živimo udurženja se moraju i sama snalaziti, ali trudićemo se da podržimo sve projekte koji su dobri i koji su održivi. Upravo danas na ovom primeru obeleževanja Mikulaša videli smo da je pojekat održiv i lokalna samouprava će takve i slične projekte podržati, ne samo u Padeju nego i u svim mestima naše opštine – rekla je predsednica.

2 (1)Biskup Mikulaš poslednjih godina sve češće se pojavljuje obučen u lik Deda Mraz. Ipak, on dolazi 6. decembra i odlazi pre Božića, za razliku od Deda Mraza koji dolazi za Novu Godinu.

6 9

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *