Održan okrugli sto „Stop nasilju“, Žrtve nasilja u porodici u 76 odsto registrovanih slučajeva su žene

CDA_3769-w1024

Povodom globalne kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ Gradska uprava Kikinde i Centar za socijalni rad organizovali su okrugli sto pod nazivom „Stop nasilju“. Prema podacima Policijske uprave Kikinda žrtve nasilja u porodici su u 76 odsto registrovanih slučajeva osobe ženskog pola, najčešće supruge ili bivše supruge uključujći i vanbračne veze, rečeno je danas tokom održavanja okruglog stola.

CDA_3699-w1024Zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić rekla je da veliki broj žena koje doživi nasilje nikada ga i ne prijavi. – Svi mi, počev od nas donosioca odluka i građana moramo se boriti, ne samo da suzbijamo nasilje već i da žrtve nasilja izađu iz senke ćutanja i jasno ukažu na nasilnike. Upravo su zato bitni ovakvi razgovori, podsećanja na ono što se dešava da pokaženmo onima kojima je to potrebno da imaju kome da se obrate i ko će im pomoći. Grad Kikinda je uvek tu da pomogne shodno svojim nadležnostima – rekla je ona.

Tokokm izlaganja inspektora kriminalističke policije Policijske uprave Kikinda istaknuto je da od 2012. godine zaključno sa 2017. godinom primetna ekspanzija krivničnih dela nasilja u porodici gde je uočljiv najveći rast između 2014. do 2015. godine, ali da je on i sada trenutno priusutan. U prvih 11 meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne godine registrovano je 27,62 odsto više krivičnih dela nasilja u porodici na području PU Kikinda, koja obuhvata Kikindu, Adu, Čoku, Kanjižu, Sentu i Novi Kneževac.

Na području Kikinde u protekloj godini bilo je 67 krivičnih dela nasilja u porodici, dok je ove 2017. godine registrovano 86.

CDA_3678-w1024Direktor Centra za socijalni rad u Kikidni Radislav Ivetić rekao je da je u 2014. godini potpisan Sporazum o saradnji svih relevantnih institucija u Kikindi koje mogu pomoći u brobi protiv nasilja u porodici, te ih novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je počeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine nije zatekao nespremne. – Broj prijava nasilja se povećava i to znantno u odnosu na prošlu godinu. Verujem da je zbog toga što su uvideli da institucije funkcionišu, što je vrlo bitno. A i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici verovatno je pospešio prijavljivanje tako da se broj prijava povećao. Koliko nasilje više ili manje to teško možemo reći. Sigurno postoje žrtve koje imaju problem da prijave iz nekih svojih razloga i ovom prilikom ih pozivamo da ne dozvole nasilje, da ga prijave i da znaju da će službe odreagovati – rekao je Ivetić.

Novim ovlašćenjem datim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici Policijski službenici PU Kikinda izdali su 262 naređenja hitne mere zabrane mogućem učioniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj  48 časova, a takođe je izdato 116 hitnih mera udaljenja mogućem učiniocu iz stana u trajanju od 48 časova, istaknuto je na okruglom stolu.

U Osnovnom sudu u Kikindi  je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, odnosno od 1. juna, pa do 1. decembra 2017. godine zaprimljeno 178 predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi radi produženja hitnih mera, od čega je usvojeno 176 predloga, rečeno je na današnjem događaju.

CDA_3711-w1024Načelnik Severbnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač istakao je da 16 dana aktivizma ne sme da bude samo ovih 16 dana, nego svih 365 dana u godini. – U zadnjih nekoliko godina otvoreno se priča o tome, otvara se ta tema i žrtvama treba pomoći da se oslobode tog nasilja, da se ukaže na to, ali i da se počinoci izdvoje od žrtve i da se tim žrtvama na jedan kvalitetan način pomogne – rekao je Lukač.

Centar za podršku ženama pruža usluge ženama u situaciji rodnozasnovanog nasilja putem SOS telefona, psihosocijalne usluge, edukativno savetodavnih usluga, a od 2016. godine učestvuju u radu Centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam lokalnih sredina u Vojvodini.

CDA_3690-w1024Direktorka Centra za podršku ženama Biljana Stepanov istakla je da je povećana vidljivost problema dovela da se žene osećaju sigurnije, snažnije i ohrabrenije da prijave nasilje. – Ne možemo da kažemo da li je povećan sam broj slučajeva nasilja, ali broj prijava je povećan. Tako da imamo slučajeve gde žene prijavljuju nasilje koje se desilo pre mesec dana, šest meseci, deset godina, žene koje prijavljuju da trpe nasilje više od 20 godina tokom braka – rekla je ona.

Profilisanjem izvršioca nasilja u porodici, podaci PU Kikinda pokazuju da su u 89,62 odsto slučajeva izvršioci muškarci, najčešće u alkoholisanom stanju, a da su sva registrovana krivična dela nasilja u porodici izvršena bez upotrebe vatrenog oružja. Nasilnici su najčešće u zrelom dobu starosti oko 40 godina, s tim da su u velikom broju zastupljeni mlađi i stariji muškarci. Kada je reč o ženama izvršiocima nasilja u porodici one su prosečne starosti oko 30 godina, s tim da je značajni broj starijih žena izvršiteljki, pokazuju podaci PU Kikinda.

Učesnici okruglog stola „Stop nasilju“, pored organizatora, bili su predstavnici Policijke uprave Kikinda, Pokrajinskog ombudsmana, Osnovnog javnog tužilaštva, Osnovnog suda u Kikindi, Severnobanatskog upravnog okruga kao i Centra za zaštitu žrtava seksualnog nasilja.

CDA_3766-w1024

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *