Čoka: Održana tribina „Stop nasilju nad ženama“

Čoka žene

Povodom obeležavanja svetske kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Opština Čoka i Kulturno obrazovni centar Čoka organizovali su tribinu pod nazivom „Stop nasilju nad ženama“. Prisutnim građanima na temu rodnozasnovang nasilja govorili su predstavnici Doma zdravlja, Centra za socijalni rad i loklane samouprave.

Govornici na tribini, prikazujući primere iz praske, iznosili su razmišljanja o mogućnostima osnaživanja žrtvi, ulogama institucija, preventivi i posledicama koje nasilja izaziva. Kako je objasnila psihološkinja Valentina Stokić Rakin žena koja trpi nasilje  postaje depresivna, anksiozna, menja svoju ličnost u skladu sa tim kako je nasilnik predstavlja i ukoliko pomoć izostane, trpljenje nasilja može da dovede do psihijatrijskih poremećaja. Kako je Stokić Rakin objasnila žrtva nasilja mora da ima konkretnu podršku i odgovore na rešavanje njene situacije. – Kada govorimo o nasilju u pratnerskim odnosima, pre svega žena treba da se zaposli, da joj se obezbedi neki posao, materijalna sigurnost, kao i sugurnost u smislu da nasilnik ne može doći do nje i nikako ugroziti njen život. Mislim da je u tom pitanju najveći problem jer nema žena tu sigurnost – objasnila je ona i dodala da najveća podrška treba da dođe od porodice žrtve nasilja.

20171208_172407– Treba raditi i sa njenom porodicom da bi oni shvatili koliko je ona u teškoj situaciji. Mislim da je ta karika mnogo bitnija, nego sama žrtva jer u takvom stanju i u takvoj situaciji ne vidi realno neke stvari. Potrebno je da prođe izvesno vreme da bi ona videla realno neku situaciju – rekla je psihološkinja.

Predsednica opštine Čoka Stana Đember istakla je da na nivou lokalne samouprave potrebno stvoriti mehanizme da institucije funkcionišu kako bi svi zajedno doprineli primenjivanju zakona. – Ono što našoj lokalnoj samoupravi zasita nedostaje jeste prihvatilište. Ja se nadam, pošto nam je Kancelarija za javna ulaganja odobrila projekat od 30 miliona, da ćemo ga i izgraditi. Kroz ovaj moj rad kao predsednik opštine shvatila sam da je ono neophodno. Na primer, krenućemo od slučaja da je izvršeno nasilje nad ženom, osnažili smo je da ona to prijavi, izvršilac ode u zatvor, ali on treba i da se vrati – rekla je predsednica Đember.

20171208_172345Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Čoka žene

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *