Otvorena izložba „Boje života“

2-3

Izložba „Boje života“ koju čine radovi nastali na likovnim radionicama organizovanim u Prihvatnim centrima Adaševac, Principovac, Preševo, Kikinda i Obrenovac otvorena je danas, 12. decembra u galeriji Kulturnog centra Kikinda. Izložbu je organizovala Fondacija SOS Dečija sela u saradnji sa Centrom za omladinski rad iz Novog Sada i Kancelarijom za mlade Kikinda.

Cilj izložbe je upoznavanje sa drugim kulturama i ukazivanja na potrebe izbeglica i teškoće sa kojima se oni suočavaju. 9Danijela Pejatović, saradnica za komunikaciju SOS Dečija sela Srbije objasnila je da je ova izložba jednistvena, jer radove nisu stvarali profesionalci, već autori i autorke različitih uzrasta koji dolaze iz različitih zemalja. – Izložba je već gostovala u nekoliko gradova, odnosno u Šidu, Beogradu i Obrenovci i uvek su ljudi imali pozitivne reakcije. Ovo je jedinstvena izložba, autori su izbeglice koje trenutno borave u našoj zemlji i na ovaj način pokazuju šta oni trenutno misle i osećaju – objasnila je Pejatović.

17Radovi prikazani na izložbi nastali su na likovnim radionicama, koje su SOS Dečija sela Srbija uz pomoć akademskog slikara Miloša Ostojića organizovala za decu i mlade u Prihvatnim centrima Adaševci i Principovac tokom aprila 2017, kao i na umetničkim, kreativnim i okupacionim radionicama organizovanim u Prihvatnim centrima Preševo, Kikinda i Obrenovac tokom 2017. godine.

Nakon otvorene izložbe Centar za omladinski rad iz Novog Sada u okviru programa „Mobilni omladinski klub – podrška deci izbeglicama i migrantima“ organizovao je radionice sa ciljem poboljšanja položaja izbeglica u Srbiji i negovanja tolerancije u lokalnim zajednicama. Deca i mladi iz Prihvatnog centra i deca i mladi iz Kikinde zajedno su učestvovali u radionicama origamija, muzičkoj radionici i igrali društvene igre.

113Omladinski radnik Igor Stojilović iz Centra za omladinski rad objasnio je da se aktivnosti u okviru ovog programa sprovode sa ciljem da mladi zajedno provode vreme. – Želja nam je da oni stvaraju zajedno, uče jedni od drugih, a sa ciljem da se na taj način razvijaju odnosi, tradicija, razumevanje, da se podigne nivo znanja između različitih kultura, da mladi jedni drugima kažu šta im je bitno, a na nama je da to ispratimo i kreiramo uslove da oni mogu da provode vreme – objasnio je on.

Organizacija SOS Dečije selo Srbija u Prihvatnim centrima, osim likovnih radionica, za migrante organizuju časove matematike, engleskog, srpskog jezika, informatičke, stolarske radionice, časove pletenja, koje osim što doprinose kvalitetnom ispunjavanju slobodnog vremena utiču i na razvijaju novih veština.

162-3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *