Nova obavezna vakcina od 2018. godine

vakcina

Novim kalendarom obavezne imunizacije za 2018. godinu uvedena je nova vakcina za sve bebe rođene od 1. januara naredne godine. Ova vakcina štitiće najmlađe od infekcija prouzrokovanim bakterijom streptokokus pneumonija, koja je veoma zastupljena u morbiditetu dece na našim prostorima.

Načelnica Službe zdravstvene zaštite dece u Kikindi dr Vesna Tomin objasnila je da bakterija streptokokus pneumonia u 80 odsto slučajeva odgovorna za infekcije disajnih puteva, prevashodno sinuzitisa, otitisa i vanbolničke pneumonije. – Bakterija streptokokus pneumonia može da izazove vrlo ozbiljne komplikacije kao što je meningitis. Posle hemofilus influenca, streptokokus pneumonia je drugi po redu uzročnik nastanka meningitisa. Zahvaljujući pentaksimu, hemofilus influenca je davno prošlost za ovo područje i mi nismo davno imali meningitis prouzorkovan tom bakterijom, ali streptokokus pneumonija još uvek stoji kao pretnja – objasnila dr Tomin i dodala da je streptokokus pneumonia odgovorna za bakterijeme, odnosno prodor bakterija u krv i septična stanja dece.

Na teritoriji grada Kikinde nema slučaja meningitisa prouzrokovanim ovom bakterijom, ali dr Tomin podseća na visoko razvijenu zdravstvenu kutluru u ovoj sredini. – Naši roditelji se na vreme javljaju sa različitim infekcijama. Naime, ono što je problem kod ove bakterije je visoka rezistencija na antibioteke, koja je nastala kao posledica zloupotrebe antibiotika. Mi nastojimo da se procena napravi dobro, da se uključi antibiotik onda kada treba i onoliko dugo koliko treba- objasnila je ona.

Bakterija streptokokus pneumonia dugo je bila visoko senzitivana na penicilin. Bakterije su godinama mutirale, pa su mnoge, između ostalih i ova, postale rezistentne na penicilin. – Definitivno smo suočeni sa tim da će bakterije opstati, a da će sve veći broj antibiotika biti nemoćan u odnosu na njih. Zato se u ovakvim situacijama upravo preporučuje vakcina kako bi se obezbedila adekvatna zaštita, podstakao organizam da primenom vakcine stvara antitela protiv streptokokusa pneumonie i na taj način ćemo je se najlakše rešiti – rekla je načelnica Službe zdravstvene zaštite dece u Kikindi.

Predviđeno je da se ova vakcina daje deci u prvoj godini i to u tri doze, odnosno u drugom, četvrtom i šestom mesecu. Revakcina je predviđena u periodu između 13. i 15. meseca života.

Ovu, od naredne godine obaveznu vakcinu, do sada su dobijala deca koja pate od hroničnih bolesti, na osnovu indikacije lekara, a uz pismenu saglasnost roditelja.

Prema rečima dr Tomin generalno zdravstveno stanje dece u Kikindi je uobičajno za ovo doba godine, ali ona ističe da zaštita dece ovom vakcinom bi doprinela poboljšanju zdravstvenog stanja najmlađih. – Uvek moramo računati na to da je zdravlje populacije jedan veliki nacionlni potencijal. Naročito zdravlje dece, pa onda i svih nas ostallih – rekla je ona.

Ova vakcina u većini zemalja obavezna je već duže od 10 godina, gde je broj obolelih prepolovljen, prenosi RTS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *