Sve spremno: Izbori za predsednike seoskih mesnih zajednica u nedelju

izbori 1

Otvaranjem biračkih mesta u 7:00 časova u nedelju, 17. decembra, počinju izbori za predsednike mesnih zajednica na teritoriji grada Kikinde. U svih devet mesnih zajednica ima ukupno 18 kandidata, a 17.801 upisani birač svoju građansku dužnost moći će obavi na 25 biračkih mesta do 20:00 časova, kada se biračka mesta zatvaraju.

IMG_4915Glasa se zaokruživanjem rednog broja predloženog kandidata. Kako je objasnio sekretar Skupštine Grada Kikinde Živa Knežević, u sedam mesnih zajednica ima po dva kadnidata, u Mokrinu tri, a u Iđošu jedan. – Grupe građana imaju četiri kandidata, Savez vojvođanskih mađara tri, Srpska radikalna stranka dva i Srpska napredna stranka je u svih devet mesnih zajednica predložila svog kadnidata – rekao je Knežević.

Glasački listići će biti bele boje, dok je kontrolni listić plave.  Birački odbori su organi zaduženi za sprovođenje izbora, postoje paralelno sa Izbornim komisijama u mesnim zajednicama i postoji jedna Komisija koja vrši organizaciju i pripremu izbora.

Pored stalnog sastava biračkih odbora, svih 18 kandidata predložilo je i članove za prošireni sastav. – Prošireni sastav je jedna od mogućnosti. Kandidat može, a i ne mora da delegira svoje predstavnike. Obično oni to žele da bi imali svoje ljude na biračkim mestima, ali i u Izbornim komisijama. Svi kandidati su dostavili imena i Komisije su donele rešenja o imenovanju članova u proširenom sastavu – rekao je Knežević.

Nakon zatvranja biračkih mesta u 20:00 časova, birački odbori sačinjavaju zapisnik gde zapisuju sve relevantne informacije o broju galsova. Nakon toga, svi birački odbori u jednom naselju, zapisnike i izborni materijal odnose do Izborne komisije u Mesnoj zajednici koja vrši proveru i sumira rezultate. – Nakon toga, Izborne komisije, njih devet, dolaze ovde (Kikinda) gde je sedište naše Komisije za organizaciju i pripremu izbora i ovde se vrši  još jedna provera. Ako je sve u redu, proglašava se kandidat koji je dobio najviše galsova – objasnio je Knežević.

Obuka za članove biračkih odbora biće organizovana sutra, 15. decembra, kada će biti i podeljen izborni materijal. Predizborna tišina počinje večeras u ponoć.

Novinu na ovim izborima za predsednike mesnih zajednica u odnosu na prethodno održane donose dve izmene Odluke o mesnoj samoupravi. Prva promena se odnosi na brisanje člana 21. Odluke, te se statutima mesnih zajednica uređuje postupak kandidovanja i sprovođenja izbora za mesne zajednice. – Statuti su doneti u novembru ove godine i predviđaju mogućnost da kandidate predlažu grupe građana i registrovane političke stranke koje prikupe najmanje 100 potpisa, odnosno izjave birača, koji svojim potpisima podržavaju kandidate. Ranije su mogle samo grupe građana, sada mogu i političke stranke  – objasnio je sekretar Skupštine Grada Kikinde.

Druga izmena Odluke odnosi se na ukidanje cenzusa. Do sada je bilo potrebno da najmanje 25 odsto upisanih birača izađe na izbore, ali je izmenom omogućeno da kandidat koji ostvari prostu većinu glasova i pobedi na izborima.

U Banatskoj Topoli kadnidati za predsednike mesne zajednice su Nedeljko Cimeša (SNS) i Atila Lenard (SVM). U Banatskom Velikom Selu građani će glasati između Gojka Rodića (SNS) i Ratka Milakovića (Grupa građana), dok će u Bašaidu glasati ili za Bojana Mikalačkog (SNS) ili Zorana Petrovića (Grupa građana). U Iđošu je jedino Miodrag Komanov (SNS) predložen kao kandidat. U Mokrinu su na listi Živko Ugrenović (SNS), Nenad Čavić (Grupa građana „Crno na belo“) i Mile Beloš (SRS). U Nakovu su predloženi Milan Majstorović (SNS) i Slavko Ivetić ( Grupa građana), u Novim Kozarcima Dragoljub Ćosić (SNS) i Dragan Stjepanović (SRS), u Ruskom Selu Dušan Marjanović (SNS) i Judit Erdeg (SVM), a u Sajanu Milenko Vasiljević (SNS) i Zoltan Tot (SVM).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *