Otvorena izložba „Vreme u tradicionalnoj kulturi Banata“

satovi

Oglašavanjem satova u podne danas, 15. decembra, zvanično je otvorena izložba „Vreme u tradicionalnoj kulturi Banata“ u Narodnom muzeju u Kikindi. Izložba, u organizaciji kikindskog i Muzeja sela Banata iz Temišvara biće postavljena do 1. februara 2018. godine.

Svi zainteresovani građani mogu da pogledaju prikaz vremena kroz 30 izloženih satova. Prema rečima koautorke izložbe Slavice Gajić iz Narodnog muzeja Kikinda, izložba nema samo edukativni karakter. – Ona poseduje jedan emotivni i nostalgični deo. Svaki časovnik ima svoju priču i drugačiji je. Imamo i primerke iz 1870. godine. Svi se mi bavimo pitanjem trajanja, večnosti, vremena u kom smo. Uvek je takva izložba zanimljiva – rekla je Gajić.

20171215_120046Deo izloženih satova pripada fundusu Narodnog muzeja, dok su neke satove za potrebe izložbe ustupili i Kikinđani, koji neguju časnovničarski zanat. Svi prikazani satovi su u funkciji i odbrojavaju sekunde.

Koator izložbe Andrej Milin iz Muzeja Sela Banata u Temišvaru rekao je da definicija vremena ne postoji, da je ono subjektivna pojava. – Kao takva treba da se smesti u neki okvir, jer vreme postoji kroz čoveka koji ga doživljava. Nas interesuje to tradicionalno, jer mi smo etnolozi. To je lično vreme, društveno vreme, slobodno vreme, ritual, svakodnevica – objasnio je Milin.

20171215_120613Nakon zatvaranja izložbe u Kikindi, na istu temu biće organizovana izložba u temišvarskom Muzeju sela Banata, 10. februara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *