Izbabrani novi predsednici mesnih zajednica

Molim-vas-izađite-na-glasanje

Izbori za predsednike svih devet seoskih mesnih zajednica na teritorije grada Kikinde, koji su održani juče, 17. decembra, protekli su bez većih nepravilnosti i u skladu sa procedurom koju propisuje Zakon o lokalnim izborima, ocenio je sekretar Skupštine grada Kikinde Živa Kneževića. Od ukupno 17.801 osobe upisane u birački spisak, građansku dužnost obavilo je 47,92 odsto birača.

Rezultati izbora pokazuju da je u osam mesnih zajednica pobedio kandidat kog je predložila Sprska napredna stranka, dok je u Sajanu pobedio kandidat Saveza vojvođanskih Mađara. Najviše glasova u Banatskoj Topli osvojio je Nedeljko Cimeša, u Banatskom Velikom Selu Gojko Rodić, u Bašaidu Bojan Mikalački, u Iđoši Miodrag Komanov, u Mokrinu Živko Ugrenović, u Nakovu Milan Majstorović, u Novim Kozarcima Dragoljub Ćosić, u Ruskom Selu Dušan Marjanović, a u Sajanu Zoltan Tot.

Najveća izlaznost birača bila je u Banatskoj Topoli  na biračkom mestu broj 11, gde je glasalo 65,91 odsto građana. Najmanja izlaznost bila je u Mokrinu na biračkom mestu u Domu penzionera, gde je izašlo svega 30,42 odsto građana. Procentualno gledano, najviše glasova, odnosno 76,86 odsto, dobio je Zoltan Tot, kandidat kog je predložio Savez vojvođanskih Mađara u Sajanu.

IMG_4915Na osnovu Zakona o lokalnim izborima, izborne komisije su dužne da u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta objave rezultate glasanja. – Koliko je meni poznato, rezultati su već objavljeni u sedištu Izbornih komisija, tako da rok za podnošenje prigovora teče od tog momenta. Kada prođe rok od 24 časa za podnošenje prigovora, smatra se da novi predsednici stupaju na dužnost, a sa sigurnošću možemo da kažemo da će to biti sutra – objasnio je Knežev.

Opšta izlaznost građana na izborima za predsednike mesnih zajednica 2017. godine bila je veća u odnosu na prošlo održane izbore 2012. godine, kada je glasalo 43,20 odsto građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *