Dan Padeja – tradicija koja čuva istoriju

11P

Svečana sednica povodom obeležavanja Dana Padeja, sela u opštini Čoka, održana je u četvrtak, 21. decembra 2017. godine. Tom prilikom, za Focus media pro predsednik Mesne zajednice Padej Tibor Nađ naglasio je da se ove godine slavi 94 godine od ujedninjenje Padeja, a ovogodišnja manifestacija počela je projektom pod nazivom „Mirisi prošlosti“.

1P„Mađarski i srpski Padej ujedinili su se 21. decembra 1923, a to je jedan simboličan datum vredan obeležavanja. Mi danas živimo u vremenu tolerancije, tako da je Padej 21. decembra svečanom sednicom obeležio 94 godine ujedinjenja, gde su podeljena priznanja udruženjima koja egzistiraju u Padeju, a tradicionalnim novogodišnjim vašarim i vatrometom otvoren je doček Božića i nove 2018. godine, gde su najmlađima podeljeni novogodišnji paketići. MZ Padej podelila je deci Padeja ukupno 350 paketića“, rekao je Tibor Nađ.

10PNa svečanoj sednici, predsednik MZ pozvao je sve predstavnike udruženja na još jaču saradnju, kako bi zajedničkim snagama unapredili razvoj sela. Isakao je da je potrebno da se udruženja aktiviraju i da više učestvuju u radu saveta MZ.

„Zajedno bismo mogli puno stvari da rešimo koje su ostale nerešene u 2017. godini, da poboljšamo život našim sugrađanima i udruženjima“, rekao je Nađ uz napomenu da ni Padej nije isključen iz trenda odlaska ljudi sa sela. A kao jedan od problema koji muči Padejčane, istakao je puteve u koje je potrebno ulagati.

6PKao primer zajedničkog rada, Udurženje žena „Sunce“ i MZ Padej, u duhu tradicije, i ove godine su organizovali novogodišnji vašar, a paketiće su dobila deca do 15 godina. Predsednik MZ Padej dodao je na kraju da je potrebno ulagati u najmlađe, jer su oni naša budućnost. Svečanu sednicu svojim prisustvom uveličali su predsednici drugih mesnih zajednica, lokalne samouprave i svih udruženja iz Padeja.

5P2P 9P 13P

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *