Ljubav prema odbojci ne jenjava

Image-5

Nakon nebrojeno mnogo sati provedenih na odbojkaškom terenu, kako u OK „Kikinda“, tako i u poslednje četiri godine u Americi, Kikinđanka Teodora Tepavac (22) ne planira da svoju veliku ljubav, odbojku, ostavi iza sebe.

Image 6– Posle srednje škole sam odlučila da odem u Ameriku, dobila sam ponudu, pa sam rekla što da ne iskroistim priliku. Otišla sam u Vajoming, na Džunior koledž, jer kasno sam saznala za tu ponudu i nisam imala dovoljno vremena da usavršim engleski, a ovaj koledž nudi mogućnost da se tokom jednog semestra usavršavava engleski – počinje svoju priču Teodora.

Odbojku je tamo igrala za Univerzitet Nort Vest u Vajomingu, gde je njen tim dve godine bio četvrti u državi. Zahvaljujući ovom izuzetnom učinku, rezultati Teodorinog tima u njene prve dve godine provedene u Americi, ušli su u istoriju škole.

Nakon Džunior koledža, univerzitetski treneri poslali su nekoliko ponuda Teodori kako bi se priključila jednom od timova, a ona je odabrala Univerzitet u Severnoj Dakoti.

– To je jedan od najvećih univerziteta u državi. Tamo sam otišla i takođe smo ušli u istoriju škole. Stigli smo do nacionalnog takmičenja, što je veoma velik uspeh. Nažalost, na nacionalnom takmičenju smo izgubili zbog jake konkurencije. Ove godine smo se takođe plasirali na nacionalno takmičenje – rekla je Teodora.

Image 1Svoju ljubav prema odbojci spoznala je u petom razredu osnovne škole kada je prvi put i zaigrala odbojku. – Uvek sam volela sport i treneri su videli ko voli da radi i ko se trudi, tako da sam brzo dospela i do prvog tima i tu sam imala dobru minutažu. Dosta sam igrala. U Kikindi sam stekla mnogo iskustva i mislim da je to dosta pomoglo da odem u Ameriku. Imali smo jako dobre trenere ovde, kao što su Milan Radosavčev i Dragan Pecarski. Naučili se me da primenjujem dobru tehniku i da naučim kako se igra odbojka, da igram inteligentnije. To je onako kako ja vidim Kikindu – naglasila je ona.

Image 3Ova sjajna sprotistkinja, koja igra na poziciji primača, ističe za naš portal da ljubav prema sportu nosi u svojim genima, jer potiče iz sportske porodice. – Mislim da je odbojka najbolji sport za mene i pronašla sam se u tome. Posle prvog treninga sam znala da želim da se bave time – dodala je Teodora.

Na pitanje da li postoje razlike između odbojkaških pravila u Americi i Evropi, Teodora kaže da postoje. – Oni mogu da imaju malo više igrača na klupi, više izmena u toku utakmice, ali meni se lično sviđa evropska odbojka, zato što uče igrače da igraju na svim pozicijama. Moraš da znaš i da primaš i da dižeš, dok u Americi to nije slučaj. Oni su više učeni za jednu poziciju – ističe Teodora.

Image 4Koledž završava u maju, a što se tiče svojih narednih koraka, zna samo jedno, ostaje okrenuta odbojci.

– U Americi kada završiš školu ne možeš više profesionalno da igraš, što ja lično mislim da je problem tamo, jer znam da dosta ljudi hoće i dalje da se bave odbojkom, ali oni nemaju klubove. Tako da svi sportisti koji žele da se bave sportom, posle koledža dolaze u Evropu. Ja bih svakako da ostanem u odbojci, bilo kako, da li da igram negde ili bih bila pomoćni trener tamo na nekom koledžu. Ja želim da ostanem u odbojci, definitvno – iskrena je Teodora.

Na kraju, ona poručuje svakom detetu da se oproba u sportu, jer, kako kaže, jednostavno tako razvijaš sebe i unapređuješ svoje zdravlje. – Sport te nauči da se takmičiš. Jednostavno, postane deo tebe. Jedna od mojih identifikacija je to što treniram odbojku, to je veliki deo mog života – naglašava Teodora.

Image 2

Fotografije: Teodora Tepavac

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *