Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

Karacsony

Hrišćani koju poštuju Gregorijanski kalendar danas, 25. decembra, proslavljaju Božić, dan kada je prema predanju rođen Isus. U Rimokatoličkoj crkvi u Kikindi danas je održana svečana misa povodom obeležavanja ovog praznika.

Misi su sprisustvovali članovi Gradskog veća Imre Kabok i Miodrag Bulajić, kao i načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač, koji su čestitali Božić svim vernicima koji ga danas proslavljaju.

CDA_5042– Svima onima koji danas proslavljaju Božić želim lepe i prijatne božićne praznike sa puno sreće i puno zdravlja. Svi se mi trudimo, bez obzira koliko su porodice razasute po čitavom svetu da se za ovaj veoma važan praznik okupimo pod istim krovom i za istim stolom – rekao je Kabok.

CDA_5049– U svoje lično ime i u ime Severnobanatskog upravnog okruga želeo bih da čestitam svima koji slave po Gregorijanskom kalendaru Božić, da im čestitam ovaj najlepši i jedan od najradosnijih praznika. Naravno svima bih poželeo sreću, zdravlje, veselje u narednoj godini i da mnogo godina slavimo i zajednički živimo i radimo na ovim prostorima – rekao je Lukač.

Zajedno sa Uskrsom i Duhovima, Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.

Božićno slavlje traje nekoliko dana kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

Božić 25. decembra proslavljaju Rimokatolička, protestantska i anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile gregorijanski kalendar.

CDA_5069

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *