Kikindskoj suvači biće vraćen stari sjaj

Suvaca

Suvača, jedan od tri preostala mlina u Evropi koji su za mlevenje žitarica koristiili konjsku snagu, a sada jedan od prepoznatljivih obeležja Kikinde, u narednoj, 2018. godini biće restaurirana, nadograđena i osavremenjena. Sredstva za rehabilitaciju ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja ostavrena su putem IPA projekta prekogranične saradnje Srbija-Mađarska.

Za rehabilitaciju suvače izdvojeno je nešto više od 100.000 evra, od čega će većina novca biti uložena u uvođenje struje, vode, kanalizacije i izgradnje objekta manjih dimenzija u dnu dvorišta.

2Prema rečima direktorice Narodnog muzeja Kikinda Lidije Milašinović planirani radovi predstavljaju preduslov za dalji rad suvače. – Mi smo do sada pokušavali, kao neko ko upravlja suvačom u ime Grada Kikinde, da razvijemo neke sadržaje, ali je to prosto nemoguće ukoliko nemate osnovne kapacitete koji su neophodni za sve posetioce. Mislimo da je ovo jedna osnova koju moramo da uradimo da bismo bilo šta u budućnost mogli da planiramo i radimo u prostoru suvače – objasnila je ona.

Projektom je predviđeno da se uradi i restauracija i konzervacija kompletnog drvenog mehanizma i svih drvenih delova, a biće sređena i mlinareva soba.

Suvače su u Kikindi građene pre vetrenjača i u vreme Velikokikindskog distrikta bilo ih je oko 250. Jedina preostala suvača u Srbiji, koja se nalazi u Kikindi, izgrađena je 1899. godine, a sa radom je prestala 1945. godine.

Direktorica Narodnog muzeja ističe da je kranji cilj rehabilitacije suvače da ona donekle bude samoodrživa. – Nama je izuzetno drago što će ovaj projekat da se realizuje. Takođe, ona će biti mnogo bezbednija, nego što je to bio slučaj do sada i mi se nadamo da smo na dobrom putu da za nekoliko godina, po završetku ovog projekta i nekih kasnijih projekata imamo potpuno rehabilitovanu suvaču, odnosno suvaču koja radi – rekla je Milašinović.

Rehabilitacija suvače radi se u okviru projekta „Kreiranje tematskih ruta mlinova“ podržanom u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska. Nosilac projekta je Muzej iz Kiškunfeleđhaza, a partneri pored Kikinde su i Opustaser, Hodmezevašarhelj i Orom. Implementacija samih aktivnosti predviđenih projektom, pa i rehabilitacija suvače, planirani su početkom marta 2018. godine, a rok za završetak je 13 meseci.

1Grad Kiškunfeleđhaza iz Mađarske i Kikinda imaju dugogodišnju saradnju, koja je rezultirala pobratimljenjem 2004. godine. Pomoćnik gradonačelnika Grada Kikinde Šandor Talpai istakao je važnost održavanja partnerskih odnosa uključenih gradova u projetku. – Treba ovo da ojačamo i da držimo sve na okupu, jer siguran sam da i u narednom periodu ovi projekti, odnosno naši projekti zajendički će biti uspešni u Evropskoj uniji – rekao je Talpai.

Ukupna vrednost projekta „Kreiranje tematskih ruta mlinova“ je skoro 440.000 evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *