Novi Zakon o transfuzijskoj medicini menja dosadašnji rad Službe za transfuziju Kikinda

CrveniKrstKikindaLogo2

Novi Zakon o transfuzijskoj medicini počeće sukcesivno da se primenjuje od 1. januara 2018. godine do pune primene 1. januara 2019. godine. Izmene dosadašnjeg Zakona rezultirale su i izmenama u dosadašnjem radu Službe za transfuziju Kikinda, koja će reorganizacijom rada postati bolnička banka krvi i baviće se kliničkom transfuzijom, te više neće prikupljati jedinice krvi, navedeno je u saopštenju Crvenog krsta Kikinda.

Novim Zakonom predviđeno je da će dobrovoljni davaoci krvi moći da daju krv na organizovanim akcijama u Crvenom krstu Kikinda, Nemanjina br 4, koje će biti organizovane u skladu sa unapred definisanim planom, a u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine.

– U narednom periodu prilagođavaćemo se izazovima koji su pred nas postavljeni, kako bismo kao i do sada altruizmom dobrovoljnih davalaca, zajedničkim radom i zalaganjem obezbedili dovoljne količine jedinice krvi za svakog pacijenta kojem je krv potrebna – navedeno je u saopštenju.

Godišnji kalendar akcija dobrovoljnog davanja krvi za 2018. godinu predviđa organizovanje akcija dva puta mesečno, svakog drugog utorka u Crvenom krstu u Kikindi. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u narednoj godini biće organizovana u utorak, 9. januara 2018. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *