Grejanje u Kikindi poskupljuje od januara

grejanje

Cene daljinskog grejanja u Kikindi biće povećane od 1. januara 2018. godine, najavio je direktor JP „Toplana“ Miroslav Čičulić gostujući u emisiji „Kikinda u fokusu“ u produkciji medijske kuće Focus Media Pro. Kako je Čičulić objasnio, varijabilni deo cene povećan je zbog poskupljenja gasa i struje, osnovnih energenata „Toplane“, dok je fiksni deo cene smanjen.

Počev od 1. januara 2018. godine, za korisnike stambenih prostora koji cenu grejanja izmiruju na osnovu kvadrata grejne površine varijabilni deo cene biće uvećan za 5,17 odsto, dok će korisnicima čiji obračun se vrši prema utrošenom kilovat/satu toplotne energije račun biti uvećan za 4,08 odsto.

Fiksni deo cene za korisnike koji grejanje izmiruju na osnovu kvadrata grejne površine biće umanjen za 0,5 odsto, kako za stambeni, tako i poslovni prostor. Dok će za korisnike kod kojih se obračun vrši prema utrošenom kilovat/satu toplotne energije fiksni deo biti umanjen za 1,86 odsto, kako za stambeni, tako i za poslovni prostor.

Čičulić je rekao da je JP „Toplana“ potpisala ugovor o potpunom snabdevanju prirodnim gasom sa JP Srbijagas i za komercijalno snabdevanje električnom energijom sa JP Elektroprivreda za 2018. godinu. – Osnovna cena prirodnog gasa po Ugovoru za 2018. godinu povećana je za 11,76 odsto, a električne energije za između 21 i 22 odsto. Fiksni deo troškova po Finansijskom planu poslovanja JP Toplana Kikinda za 2018. godinu je smanjen, pre svega zbog smanjenja iznosa za kamate koje preduzeće plaća, zbog povećanog plaćanja starog duga za gas. U skladu sa Metodologijom za određivanje cene snabdevanja krajnog kupca toplotne energije, koju je usvojila Vlada R Srbije, u obavezi smo da izvršimo korekciju cena daljinskog grejanja  – rekao je direktor JP „Toplana“.

Građani koji grejanje plaćaju na osnovu kvadrata grejne površine, od 1. januara cena po kvradratu stambenog prostora iznosiće 151,25 dinara, odnosno poslovnog 189,06 dinara, bez PDV-a.

U toku leta, van grejne sezone, na ime održavanja, korisnicima će se račun obračunavati po ceni od 37,81 dinara po kvadratnom metru za stambeni prostor, odnosno 47,26 dinara za poslovni.

Fiksni deo računa korisnika kojima se paušalno obračunava potrošnja toplotne energije u stambenom prostoru iznosiće 33,03 dinara po kvadratnom  metru, a u poslovnom prostoru 41,28 dinara.

Što se tiče korisnika kojima se obračun vrši prema utrošenoj toplotnoj energiji varijabilni deo za stambeni prostor koštaće 6,37 dinara po kilovat/satu, a za poslovni 7,97 dinara. Fiskni deo cene iznosiće 198,24 dinara po kilovat/satu za stambene prostore, odnosno 247,8 dinara po kilovat/satu za poslovni prostor.

Više o ceni grejanja, usvojenom Programu poslovanja za 2018. godinu, urađenim i planiranim investicijama Javnog preduzeća „Toplana“ pogledajte od danas, 28. decembra, u emisiji „Kikinda u fokusu“ na portalu Focus Media Pro.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *