Stevan Krnić prvi doplivao do Časnog krsta

7-1

Tradicionalno plivanje za Časni krst, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, organizovano je širom Srbije danas, 19. januara. Do Časnog krsta u Kikindi najbrže je doplivao meštanin Stevan Krnić (29).

Stevanu je ovo peta pobeda u plivanju za Časni krst, ali prva u rodnom gradu. Nakon učešća u Kragujevcu i Cirihu, ove godine godine ipak je rešio da pliva u Kikindi.  – Očekivao sam pobedu. Navikao sam da plivam i da pobedim. Ali u svakom slučaju ko god je ušao danas u vodu, ispoštovao današnji praznik na ovaj način je pobednik, s tim što sam eto ja bio brži do krsta. Krst je naš, svih nas – rekao je Stevan Krnić, doktor medicine, zaposlen u Opštoj bolnici Kikinda.

5Plivanje za časni krst u Kikindi četvrtu godinu za redom organizuje Ronilački klub „Orka“ i Srpska pravoslavna crkva. 3Ovogodišnje takmičenje u odnosu na prethodne izdvaja se po do sada najvećem broju učesnika. – Njih 21 je plivalo. Najmlađi ima 16 godina, a najstariji 64. Najveća radost u organizaciji svega ovoga je što sve više mladih učestvuje i manifestacija postaje sve masovnija – rekao je predsednik Ronilačkog kluba „Orka“ Stojan Bogosavljev.

Nakon osvećenja i čitanja molitve nadležnih paroha iz Kikinde, učesnici plivanja uskočili su u Staro jezero, gde je temperatura vode bila oko 5 stepeni. Protonamesnik Boban Petrović istakako je uspešnost organizacije plivanja za Časni krst. – Sredina je prihvatila ovu organizaciju i ovaj događaj i svake godine sve više mladih se prijavljuje da učestvuje da pliva za Časni krst.  Svim našim hrišćanima, pravoslavnim Srbima čestitam današnji praznik, kada cela hrišćanska crkva slavi Bogojavljanje, događaj kada se Isus Hristos krstio u reci Jordanu – rekao je protonamesnik.

12I pored hladnog i kišovitog vremena, učesnike ovog događaja došlo je da podrži veliki broj sugrađana, koji su sa nestrpljenjem čekali da vide ko će prvi da dopliva do Časnog krsta. 2Član Gradskog veća Miodrag Bulajić osvrnuo se na značaj ovog verskog praznika. – Plivanje za časni krst pokazuje koliko je ovaj praznik svakako značajan. Sve je veći broj takmičara što pokazuje da je ovo jedan značajan događaj za naš grad i mi smo tu svakako da pružimo maksimalnu pomoć i podršku. Jaka vera, volja, duhovna snaga uz posvećenost i energiju mogu doneti pravi rezultat – rekao je Bulajić.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

97-1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *