Skoro 80 građana doniralo krv na današnjoj akciji

DDK

Akcija doborovoljnog davanja krvi održana je danas, 23. januara u prostorijama Crvenog krsta Kikinda. Današnja akcija druga je po redu od početka primene novog Zakona o transfuzijskoj medicini i u odnosu na prvu broj davalaca je utrostručen.

Od prijavljenih 85 građana, krv je moglo da donira njih 79 među kojima su i članovi Muškog rukometnog kluba (MRK) „Kikinda Grindex“. Pripreme za prolećni deo takmičarske sezone nisu sprečile kikindske rukometaše da se odazovu humanoj akciji. Kako je rekao kapiten ekipe „Kikinda Grindex“ Mirko Kenjalo ovo je prvi put da se kao klub odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi. –  Nismo do sada praktikovali ove akcije, ali zašto da ne, imamo među nama i redovnih davalaca krvi, tako da nastavićemo u narednom periodu da se odazivamo ovakvim akcijama. Nije cela ekipa došla zbog sportskih razloga, neko mora i da trenira, a oni koji su dali krv pauziraće danas – objasnio je kapiten i dodao da su zimske pripreme igrača u toku, očekuju ih prijateljske utakmice, a da marta kada počne prvenstvo nastavjaju borbu za prvo mesto.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi organizovali su Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Novi Sad. Lekar iz mobilne ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dr Vasa Kulidžan zahvalio se svim građanim koji su se odazvali pozivu. – Velike su potrebe, bolesnih ljudi je jako mnogo, davalaca nažalost nemamo uvek dovoljno i ovakve akcije zaista mnogo znače i doprinose boljoj snabdevenosti i većim zalihama i rešavanju problema velikog broj obolelih – rekao je on i dodao da trenutno postoji veća potreba za krvnim grupama O i A, što ne znači da i ostale krvne grupe nisu neophodne.

20180123_112349Stoja Đokić, predsednica omladinske jedinice kikindskog Crvenog krsta „Klub 25“ rekla je da su pored građanstva pozvani i zaposleni u Gradskoj upravi, Policijskoj upravi, Osnovnoj školi „Sveti Sava“ i MRK „Kikinda Grindex“, te da su jako zadovoljni odzivom dobrovoljnih davalaca krvi. – Od početka primene novog Zakona može se reći da smo naišli na mali otpor dobrovoljnih davalaca krvi što je razumljivo, ali ipak su pokazali da je humanost na prvom mestu i pojavili se na akciji i mi smo im mnogo zahvalni. Nadamo se da će se tako nastaviti i zaista smo ponosni na naše građane – rekla je ona.

Izmene Zakona o transfuzijskoj medicini, koje su sukcesivno počele da su primenjuju od 1. januara 2018. godine podrazmevaju da dobrovoljni davaoci mogu da doniraju krv samo na organizovanim akcijama Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju krvi Novi Sad.

20180123_114028Doktor Kulidžan ističe da su izmene Zakona novina i za njih i za davaoce, ali da će se vremenom svi uhodati. – Ova nova organizacija može da doprinosi na neki način jednoj bezbednijoj krvi. Mi smo bolje opremljeni, ima nas više, to je možda neka želja i intencija promene. Možda i u jednoj boljoj preraspodeli krvi ukupnih količina koje će se ipak lakše iz Centra distribuirati ka manjim sredinama, tamo gde je ona potrebna, a da možda negde ima veće zalihe i količine mogu biti slobodne i uputiti se tamo gde ih nema – objasnio je lekar.

DDK

U Kikindi će akcije biti organizovane dva puta mesečno, svakog drugog utorka, u prostorijama Crvenog krsta u Kikindi, u ulici Nemanjina 4.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *