Čoka: Započet proces komasacije

20170913_161025

Proces uređenja poljoprivrednog zemljišta komasacijom i katastarski premer građevinskog zemljišta u opštini Čoka započet je najpre u samom naseljenom mestu Čoka. Nakon prvog sastanka Komisije za komasaciju, održan je i sastanka sa zainteresovanim poljoprivrednicima radi prlibližavanja samog procesa uključenim stranama.

Trenutno dostupni podaci o premeru zemljišta u Čoki dairaju iz 19. veka, te je prema rečima predsednice opštine Čoka Stane Đember ovaj proces od vitalnog značaja za lokalnu zajednicu. – Ovim se dobija tačno šta je privatna imovina, šta je državna imovina, sa čim raspolažemo, a samim tim ljudi imaju šansu da ukrupne svoju zemlju. Komasacija je jedna vrlo ozbiljna stvar za opštinu. Važna je kako za učesnike komasacije, tako i za lokalnu zajednicu – rekla je predsenica Đember.

20180123_171720Komasacija je, prema rečima predsednice dobrovoljna, a kako ističe niko neće biti oštećen prilikom samog procesa. – Kroz ovih godinu dana kako su se sticali uslovi  da krenemeo u komasaciju nailazili smo na raznorazne slučajeve, ali iz iskustva mogu da kažem da u drugim opštinama oni koji nisu želeli da budu učesnici komasacije na kraju su tražili da budu učesnici i mislim da je potrebno vreme, poverenje i menjanje svesti o sebi, da moramo da utvrdimo čime raspolažemo u našoj opštini – nagalsila je Đember.

Predsednica opštine Čoka moli građane za strpljenje i komunikaciju, odnosno da odgovore u vezi sa bilo kojom nejasnoćom oko komasacije mogu da potraže u lokalnoj samoupravi.

20180123_171750U toku komasacije svi imovinski sporovi, nerešene ostavinske rasprave i kupoprodajni ugovori građani će besplatno moći da reše.

Ugovor o izvođenju geodetsko-tehničkih radova na uređenju poljoprivrednog zemljišta komasacijom i katastarskog premera građevinskog zemljišta u KO Čoka, Opština Čoka zaključila je sa firmom GeoGIS doo iz Beograda, ukupna vrednost radova je 111 miliona dinara. Predviđeno vreme za komasaciju je 30 meseci.

Nakon Čoke, komasascija će krenuti u Ostojićevu i Jazovu, pošto je za te dve katastarske opštine projektna dokumentacija spremna, a potom na red dolaze Sanad, Vrbica, Crna Bara i Padej.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *