U Kikindi registrovan virus gripa tip B

grip

Nakon što je registrovan porast broja pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Kikindi koji iskazuju simptome slične gripu i akutnih respiratornih infekcija Zavod za javno zdravlje Kikinda uzeo je uzorke od četiri osobe. Kod tih pacijenata izlovan je virus gripa tip B, potvrdila je Tatjana Pecarski Karać, načelnica odeljenja za prevenciju i zaštitu bolesti Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

Image1– Dve osobe su iz sentilnog uzorka, a dve su hospitalizovane na našem infektivnom odeljenju u Opštoj bolnici u Kikindi. Oni su svi dobro, kod jednog hospitalizovanog kao komplikacija javila se upala pluća. Za sada smo potvrdili samo tip B za razliku od prethodnih godina kada smo imali samo tip A – rekla je načelnica odeljenja za prevenciju i zaštitu bolesti Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

U čekaonicama Dečijeg dispanzera u Kikindi broj pacijenata je umereno povećan. Prema rečima načelnice Dečijeg i Školskog dispanzera dr Vesne Tomin klinička slika je uobičajna za virus gripa tip B, odnosno simptomi se iskazuju povišenom temepraturom do 39 stepeni, tegobe traju četiri dana, a deca se žale na glavobolju, bolove u kostima, zglobovima, mišićima, nogama. Između četvrtog i osmog dana traje suv kašalj.

Image2– Nakon završetka bolesti nema one uobičajne malaksalosti koja se zadržava duže kao što je bilo sa virusima gripa tip A, tako da je stanje u ovoj situaciji značajno bolje nego ono što smo imali ranijih godina. Izvestan broj dece ima i upalu pluća, kao komplikaciju gripa ili čak počne kao zapaljenje pluća, ali sve u svemu nije to drastično veliki broj – rekla je dr Tomin.

U Dečijem dispanzeru u Kikindi dnevno bude pregledano oko 100 pacijenata, a u Kikindi je vakcinisano nešto više od 3000 građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *