Održana sednica grupacije mlekarske industrije, severni Banat ima potencijal za razvoj mlekarstva

IMG_0991

Sekcija grupacije mlekarske industrije – proizvođači i prerađivači mleka severnobačkog, severnobanatskog i zapadnobačkog upravnog okruga održali su treću po redu sednicu danas, 25. januara u prostorijama Regionalne privredne komore Severnobanatskog upravnog okruga. Učesnici sednice razgovorali su o aktuelnim temama u mlekarstvu, inicijativama proizvođača i problemima sa kojima se susreću.

Poljopirvrednik Jovan Raičković iz Ruskog Sela ima oko 80 goveda i trenutno na dnevnom nivou proizvodi oko 400 litara mleka, koje ujedno i prerađuje. On ističe da su nedostaci u poljoprivrednoj proizvodnji brojni. – Sela se prazne, ostaju bez mladih ljudi, sela ostaju na starcima. Jedan sam od tih staraca koji se bavi proizvodnjom i svakog dana mi je to sve teže. Mleko preradim i na neki način ublažim tu neisplativost bavljenja mlečnim govedarstvom – rekao je on dodajući da je za razvoj mlekarstva potrebno da se više ceni uloženi trud i rad tokom proizvodnje, a da proizvođači trenutno više ulože nego što dobiju.

IMG_0980Sekretar  udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Nenad Budimović ističe da je potencijal severnog Banata, ali i cele Vojvodine veliki, posebno zbog proizvodnje kabaste hrane koja je vrlo značajna za ishranu goveda. – Startnu poziciju imamo, treba je iskoristiti. Ono što je vrlo bitno to je da nađemo tržište za izvoz naših proizvoda, pored CEFTA-e, otvara se sve više rusko i evropsko tržište. Naravno sa specifičnim proizvodima, jer kiselo-mlečni program najviše može da trpi neki bliski transport, trajnija roba kao što su tvrdi sirevi, polutvrdi sirevi specifične vrste sireva s ovog podneblja sa tradicionalnom proizvodnjom, geografskim poreklom, to je ono što treba da bude vodilja našim proizvođačima i prerađivačima mleka – rekao je Budimović.

Mlekara “Mokrin mlek” registrovana je za preradu 25.000 litara mleka dnevno i proizvodi široki asortiman mlečnih proizvoda. Kako je objasnila vlasnica “Mokrin mleka” Bojka Plavšić najveći deo mleka proizveden je na njihovoj farmi, ali za potrebe prerade mleko se otkupljuje i od drugih proizvođača. – Imam proizvođače od jedne krave do onih koji imaju 20 krava. Kod mene jedino ja imam preko 100 grla, a sve ostalo su manji proizvođači, a to znači kvalitetnije mleko. Ja znam da mogu da napravim sir na tradicionalan način, da mogu da radim šta hoću sa tim mlekom, jer je ono sto odsto ispravno – rekla je ona i dodala da je krave moguće zadržati samo ako one budu jeftinije od proizvoda koji daju.

Sekretar udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda istakao je da, što se tiče odnosa države prema poljoprivrednicima, proizvođači pokreću inicijative u vezi sa rešavanjem administrativnih poteškoća. – To su razne potrebe, takse, ne mislim samo na materijalni moment nego uopšte na izdavanje tih pasoša za životinje, otkup mleka, higijenski režim, sve su to situacije koje su našim stočare zahtevne za proizvodnju. Međutim, mi moramo da se uskladimo za kvalitet mleka i sledeće godine prema najavi Ministarstva imaćemo plaćanje mleka, odnosno premije prema kvalitetu mleka, što zahteva da mleko bude ekstra i prve klase – rekao je Budimović.

Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta sirovog mleka ove godine počela je sa radom i u toku je proces akreditacije ove ustanove. U ovoj laboratoriji su opremljena odeljenja za ispitivanje hemijskog sastava mleka, aflatoksina u mleku i hrani, kao i prisustvo bakterija i virusa u hrani.

Kako objašnjava Budimović, Nacionalan laboratorija je velika stvar i velika obaveza za sve ljude koji se bave mlekarstvom. – Međutim, pre početka plaćanja prema kvalitetu mleka treba razmišljati o  tome da se uradi jedna vrsta provere, čak i monitoring rekao bih, koliko imamo mleka ekstra klase, koliko prve klase, jer bilo bi vrlo pogubno za naše proizvođače ako se odjednom primeni taj pravilnik. Veliki procenat mleka ne bi smeo da uđe u mlekare. Ne kažem da je naše mleko loše, nego po tim kriterijumima. To sve zahteva dobru prirpemu naših proizvođača i naših farmera, koji žive od toga – rekao je on.

Sednici su, pored proizvođača, prisustovali i predstavnici udruženja za stočastvo, Zadružnog saveza Vojvodine, Razvojnog fonda Vojvodine, proizvođači semenske i stočne hrane.

IMG_0993IMG_0991

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *