Obeležen Savindan u Ostojićevu

Ostojicevo Sv sava

Uoči Savindana u Osnovnoj školi „dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva rezanjem kolača, osvećenjem koljiva, molitvom i prigodnim programom obeležena je školska slava Sveti Sava danas, 26. januara. U prisustvu mnogobrojnih zvanica, roditelja i gostiju, učenici ove škole prikazali su bogat kultutno-muzički i edukativni program posvećen zaštitniku škola.

Svetom Savi rođeno ime je Rastko Nemanjić. Bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali i pre svega, bio je utemeljivač srpske crkve, države i školstva.

Dan kada je umro, 27. januar 1236. godine, crkva je ustanovila kao praznik kojim se obeležava njegov život i delo.

Protonamesnik Dragan Đukić objasnio je značaj rada Svetog Save na ovim prostorima i istakao koliko je bio važan za sve koji žive ovde. – Sveti Sava je širio prosvetljenje među svim narodima, bez obzira koje su bile vere i nacije. To se i dan danas pokazuje zato što u ovim našim mestima koja su mešovita, gde ima mnogo nacionalnosti, ljudi pokazuju taj Svetosavski duh jer zajedno proslavljaju Svetog Savu. U našim školama i zabavištima deca zajedno recituju, zajedno prave priredbe – rekao je protonamesnik.

20180126_123601U prilog tome govori i raznovrsni program koji su učenici predstavili na današnjoj priredbi. Publika je  mogla da uživa u srpskim, mađarskim, poljskim, crnogorskim, makedonskim pesmama i igrama. Svetosavsku akademiju organizovali su nastavnici i učitelji u saradnji sa kulturno umetničkim društvima „dr Tihomir Ostojić“, „Višljani iz Ostojićeva“, „Piroš Tulipan“ i Mađarski kulturni krug „Ostojićevo“.

20180126_121734Obraćajući se prisutnima direktor OŠ „dr Tihomir Ostojić“ Antonije Cicmil istakao je uspeh koji je ova škola ostvarila u toku prethodne godine. Naime, učenici ove škole imali su uspeha na svim nivoima takmičenja, ostvarena je saradnja sa mnogobrojnim školama u zemlji i inostranstvu, Osnovna škola dobila je plaketu za međunarodnu saradnju od Ambasade Republike Poljske u Beogradu, kao i plaketu za ekološku školu koju dodeljuje najstarije ekološko društvo u Srbiji.20180126_133214 –  Nadam se da ćemo ove uspehe i rezultate nastaviti i  u ovoj škoslkoj godini, a što ne bismo kad imamo ovakvu omladinu, kako u Ostojićevu tako i u opštini Čoka. Verujem da ćemo postizati vrhunske rezultate, jer su ova deca naši dragulji – rekao je direktor.

Povodom proslave školske slave, učenici Osnovne škole iz Vroclava u Poljskoj poslali su poklone Ostojićevčanskim đacima, dok je sekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje Mihalj Njilaš poslao čestitku učenicima i kolektivu škole uz poruku da ostanu najbolji.

20180126_115523Predsednica opštine Čoka Stana Đember prisustvovala je današnjoj svečanosti povodom obeležavanja Savindana. Ona je istakla da lokalna samouprava ulaže u razvoj školstva u čokanskoj opštini. – Trenutno imamo projekat kod Kancelarije za javna ulaganja za Osnovnu školu „Servo Mihalj“, odobren je projekat za Osnovnu školu „Jovan Popović“, u toku je priprema dokumentacije za popravku krova Osnovne škole u Sanadu. Toaleti su urađeni u svim školama, sem u školi „Dr Tihomir Ostojić“, ali je završena javna nabavka, tako da će se ovog leta završiti i taj posao. Tako da možemo reći da smo zaista zadovoljni infratsrukturnim projektima škola. Naravno da se u svakoj školi vodi mnogo računa o kadrovima, da deca dobiju kvalitetno znanje i sa te strane zaista možemo biti zadovoljni – rekla je predsednica.

Školskoj priredbi povodom Svetog Save prisustvovali su predstavnici Ambasade Republike Poljske u Beogradu, direktor i kolektiv Osnovne škole iz Rumuniije, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, predstavnici pokrajinskih insitucija, lokalne samouprave, direktori ustanova i institucija iz opštine Čoka.

20180126_11372620180126_13270020180126_13300720180126_13241120180126_124955

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *