„Istorija Kikinde“: Udžbenik za osnovce o lokalnoj istoriji

14

Istrorijsko društvo Kikinda pod pokroviteljstvom lokalne samouprave izdalo je udžbenik „Istorija Kikinde“ namenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola. Udžbenik o lokalnoj istoriji nastavnici će moći da koriste u okviru svog redovnog nastavnog programa.

Autori udžbenika koji obuhvata istoriju od samog osnivanja grada Kikinde do savremenog doba su istoričari Srđan Sivčev, Marko Milošev i Tijana Rupčić.

4Predsednik Istorijskog društva Kikinda i jeda od autora udžbenika Marko Milošev istako je da im je od osnivanja cilj bio da istoriju grada približe sugrađanima, te otuda i ideja za stvaranje ovog udžbenika koji će koristiti učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola. – Naši nastavni planovi su zaokruženi, ali ipak svaki nastavnik ima određenu dozu autonomije tako da sam bira koje teme može da obrađuje. Mi smo se nadali da će upravo tih nekoliko časova nastavnici odabrati lokalnu istoriju i učenicima približiti neke teme iz lokalne istorije i istorije samog grada – rekao je Milošev.

Sve gradske i seoske škole na teritoriji grada Kikinde dobiće primerke udžbenika, odnosno nastavnici istorije, kako bi u sklopu redovnog nastavnog prorgama mogli da održe i časove posvećene lokalnoj istoriji.

1Koautor udžbenika istoričar Srđan Sivčev rekao je da je njihova želja bila da učenicima približe bogatu istoriju grada. –  Najteže je bilo odabrati šta sve treba da se nađe u ovom udžbeniku, prilagoditi učenicima osnovnih škola ovo izuzetno interesantno štivo i na neki način uprostiti ga kako bi đaci osnovnih škola razumeli šta je sve bilo i šta sve Kikinda ima da ponudi – rekao je Sivčev.

Relizacija ovog projekta predstavlja pionirski poduhvat, s obzirom na to da udžbenik koji omogućuje da se osnovcima približi lokalna istorija ne postoji nigde u regionu.

11IMG_89119Projekat izrade udžbenika-priručnika o lokalnoj istoriji podržao je Grad Kikinda. Predsednica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak rekla je da obrazovanje, kada je lokalna samouprava u pitanjum ima posebno mesto, te da Grad pored toga što ulaže u infrastrukturni razvoj obrazovnih institucija, podržava i različite obrazovne programe. – Stvar je opšte kulture da znate gde ste se rodili i koji su to najznačajniji datumi i događaji koji su obeležili razvoj našeg grada i u tom smislu je zaista i bilo zadovoljstvo podržati ove mlade ljude. Uvek isitičemo to da svi oni koji su rasli u Kikindi i koji su završili škole i vratili se da žive u ovaj grad treba da budu podržani u svim svojim kavlitetnim idejama i da ovo jeste jedan od veoma kvalitetnih realizovanih ideja – rekla je predsednica Skupštine grada Kikinde.

3Udžbenik pored teksta o lokalnoj istoriji sadrži zadatke, pitanja i fotografije, a autori udžbenika pozvali su kolege istoričare da ukoliko imaju neka pitanja slobodno da ih kontaktiraju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *