Prezentovan program “Dostignuća mladih u Srbiji”

2-1-1

Severnobanatski upravni okrug u saradnji sa Zavodom za unapređenje, obrazovanje i vaspitanje Republike Srbije i Inicijativom „Dostignuće mladih u Srbiji“, organizovao je sastanak na kome se prezentovala buduća obuka nastavnika srednjih škola na teritoriji Severnobantskog upravnog okruga.

Na sastanku je prezentovan program organizacije „Dostignuće mladih u Srbiji“ koji predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja učenika. Osnovni cilj ovog programa je stvaranje uslova za uvođenje inovativnih sadržaja u srednje škole koji uključuje sticanje znanja i veština u oblasti preduzetništva, poslovanja i finansijske pismenosti, kao i povezivanje obrazovnog i poslovnog sektora sa ciljem primene teorijskih znanja u praksi.

2-1-1

Implementacija ovog programa obavlja se uz pomoć nastavnika za koje je planirana besplatna obuka u periodu od 08. do 10. februara 2018. godine, a mogućnost učestvovanja predviđena je za po dva nastavnika iz svake od prisutnih škola.

“Ovim programom pripremaju se i osposobljavaju generacije učenika za uspešan život i rad u savremenom svetu u kojem su najveće vrednosti preduzetnička inicijativa i inovativnost”, navedeno je u saopštenju Severnobanatskog upravnog okruga.

U sklopu navedene teme razgovaralo se i o mogućnostima da se u srednjim školama izvrši promena profila nastavnog programa i uvedu se novi obrazovni profili koji bi zadovoljavali, od strane privrednika iskazane potrebe za zapošljavanjem. Kao primer dobre prakse navedena je tehnička škola u Adi u kojoj već godinama unazad sarađuju sa privredom, obezbeđuju stipendiranje učenika od strane privrednika i na taj način stvaraju uslove za njihovo zapošljavanje.

Konstatovano je da je ovaj sastanak samo početak jedne plodonosne saradnje u kojoj treba sa istim ciljem da učestvuju kako predstavnici Okruga, Grada i Opština tako i direktori svih prisutnih škola, ali i svi zainteresovani privrednici i investitori.

Sastanku su pored Nikole Lukača, načelnika Severnobanatskog upravnog okruga, Bosiljke Srdić, zamenice gradonačelnika Kikinde, prisustvovali i predstavnici Institucije kao i direktori svih srednjih škola iz Kikinde, Kanjiže, Sente, Ade, Čoke, Novog Kneževca, Novog Bečeja, Nove Crnje kao i Vitomir Radak, predsednik aktiva direktora, Dejan Karanović direktor Centra za stručno usavršavanje i predstavnik Doma učenika srednjih škola u Kikindi. Načelnik Okruga je iskazao zadovoljstvo zbog ovako velikog prisustva direktora današnjem sastanku i istovremeno istakao da je tema vrlo aktuelna i primenjiva u budućnosti, navedeno je u saopštenju Severnobanatskog upravnog okruga.

1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *