Osnovna škola „Feješ Klara“ najuspešnija na konkursu „Energija je svuda oko nas“

diploma

Osnovna škola „Feješ Klara“ iz Kikinde osvojila je prvo mesto na redovnom godišnjem konkursu „Energija je svuda oko nas“ u kategoriji osnovnih škola za 2017. godinu.  Konkurs od 2009. godine rapsiuje Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike za sve osnovne i srednje škole u Vojvodini.

Cilj akcije je da se probudi svest o problemu energije kod najmlađih članova društva, a pored toga i razvijanje kreativnog razmišljanja u realizaciji ideja koje mogu doprineti boljem shvatanju problema sa kojim se društvo suočava.

1Mentorka kikindskih osnovaca Eleonora Volaš Cibula, nastavnica geografije i likovne kulture u Osnovnoj školi „Feješ Klara“, objasnila je da kad god su učestvovali na konkursu, radili su temu obnovljivi izvor energije, a da ih je ove godine od ostalih konkurenata izdvojilo to što su imali nekoliko nagrada u raznim kategorijama. – U literarnim i likovnim radovima obradili smo teme kao što su vetar, voda, sve energije koje su dobre za našu okolinu. Naša deca imaju razvijenu ekološku svest, s tim da to može da se razvija još više. Jako je važno što je taj projekat svake godine prisutan i tek u budućnosti ćemo videti efekat toga – rekla je mentorka.

U okviru konkursa učenici u saradnji sa svojim mentorima su mogli da kroz niz aktivnosti osmisle nešto na teme koa što su alternativni i obnovljivi izvori energije, zatim energetska efikasnost i ekologija, upravljanje otpadom i energija.

Učenica sedmog razreda Sonja Psodorov osvojila je drugo mesto u kategoriji literarnih radova. – Pisala sam o energiji koju proizvodi sunce, voda, vetar i da treba da sačuvamo i brinemo o tome da se ne uništi, jer to je naš život. Bilo je teško, jer ipak to sve treba staviti u stihove – priznaje mlada Kikinđanka.

20180130_144542Nagrađeni učenici Osnovne škole “Feješ klara” u kategoriji literarnih radova su pored Sonje Psodorov i Blanka Hajnal, drugo mesto i Novak Martin, treće mesto. U kategoriji likovnih radova nagrade su osvojili Timea Petrovski i Šagi Peči. Takođe, nagrađena je i maketa koju su napravili učenici ove škole, a koja prikazuje ulicu kuća koje koriste solarne panele za proizvodnju električne energije.

20180130_144723Osim učenika, priznanja su dodeljena i njihovim mentorima, odnosno Violeti Momić, Elelonori Volaš Cibula, Radovanu Miolskom i Aleksandri Ćazić Kiurski.

– Zadovoljstvo jeste veliko i znači mnogo. Svaka pohvala znači i te kako i saznanje da se vaš trud vrednuje i da to neko posmatra. Utiče i motiviše za neke dalje saradnje, za neke dalje radove – rekla je nastavnica srpskog jezika i književnosti Aleksandra Ćazić Kiurski.

20180130_144644Direktor Osnovne škole „Feješ Klara“ Ignac Radič nije krio zadovoljstvo zbog osvojenih priznanja. – Nagrađeni su i učenici i mentori i jako smo zadovoljni. Pored toga, kao nagradu smo dobili lap-top računar koji će nam koristiti u radu. Osim konkursa, mi se trudimo i za vreme redovnih časova, a isto tako i za vreme sekcija ili na neki drugi način da uputimo đake i da im znanje o obnovljivim izvorima energije podignemo na viši nivo – rekao je direktor.

Projekat „Energija je svuda oko ans“ prvi put je školske 2009/2010. godine pokrenuo Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i Savez informatičara Vojvodine uz podršku Pokrajisnkog sekretarijata za obrazovanje i kulturu i Pokrajisnkog sekretarijata za energetiku i mineralna goriva.

20180130_144706

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *