Vodič za samozastupanje građana predstavljen u Kikindi

yucom

Imajući u vidu da u Srbiji još uvek nije usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, ali i opšte ekonomske prilike u zemlji, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM izdao je Vodič za samozastupanje građana – parnični postupak i postupci pred nezavisnim institucijama. Ovaj Vodič daje osnovne informacije kako bi se približio sudski postupak, kao i postupci pred nezavisnim institucijama u cilju boljeg razumevanja prava i obaveza koje građani imaju kada započne sudski postupak.

Predstavnici YUCOM-a kikindskoj javnosti danas su podelili besplatne primerke ovog Priručnika prilikom njegove promocije, organizivane danas, 1. februara, u galeriji Terra.

2Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, smatra da je dobro da se građani upoznaju sa osnovama parničnog postupka. – Na taj način podižemo poverenje građana o samom pravosuđu, da tu mogu dobiti zadovoljenje pravde i na taj način mogu govoriti o tome da su njihova prava i zagarantovana – rekao je Antonijević.

1Milena Vasić, pravna savetnica u Komitetu za ljudska prava, objasnila je da je Priručnik tu da uputi građane u njihova osnovna prava u parničnom postupku i načinu na koji mogu sami sebe da zastupaju. – Imamo jedan poseban priručnik koji objašnjava detaljno za one ljude koji nikada nisu bili na sudu od toga kako da se obuku u sudu, do toga gde da sednu u sudnici, kako da se obraćaju sudiji, tako da smo se zaista potrudili da ovo nekako bude prilagođeno građanima koji pokušavaju da ostvare svoje prava – objasnila je Vasić.

YUCOM pruža besplatnu pravnu pomoć ugroženim kategroijama, pomoć braniteljima ljudskih prava, realizuje obuke o pitanjima ljudskih prava i bavi se izdavačkom delatnošću. Nakon višegodišnjeg iskustva, Antonijević kaže da sve više i više ljudi upoznaje svoja prava. – Država tu mnogo toga mora sama da uradi, prvo govorim o osnovnom i srednjem obrazovanju, gde se mora približiti i taj korups ljudskih prava, da znaju šta i zbog čega mogu zahtevati od svoje države da čini. Građanima sa svojim pravima nisu upoznati, a ovo je jedan od načina da u direktnom razgovoru da promenimo tu situaciju i da vidimo koji su problemi koji građani imaju i da damo rešenje koje smo izradili – rekao je Antonijević.

Vodič ne zamenjuje pravni savet koji je moguće dobiti od kvalifikovanih stručnjaka, već daje osnovne informacije. Prezentacija Vodiča realizovana je u saradnji sa Multidonatorskim fondom Svetske banke za podršku sektora pravosuđa u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *