U Narodnom muzeju otvorena izložba „Priroda Vojvodine“

12

Povodom obeležavanja Svetskog dana močvarnih područja danas, 2. februara, u Narodnom muzeju u Kikindi otvorena je izložba fotografija „Priroda Vojvodine“ u organizaciji kikindskog Muzeja i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Najveći deo izloženih fotografija je zabeležen u vodenim – močvarnim staništima Vojvodine, koja se nalaze na listi međunarodno zanačajnih vodenih staništa po Ramsarskoj konvenciji.

5Dr Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Novi Sad objasnio je da Svetski dan močvarnih područja ukazuje na značaj vodenih staništa i same vode koje je sve manje na planeti. – Pre 30 godina u Vojvodni su naši preci pokušavali da što više močvara isuše i da pretvore u plodno zemljište. Međutim, mi danas shvatamo da mi moramo da sačuvamo naša vodena staništa za buduća pokolenja i zbog biodiverziteta, retkih životinjskih i biljnih vrsta koje tu žive, ali i zbog toga što su to rezervoari slatke vode. Mi u Srbiji imamo deset međunarodno priznatih vodenih staništa, od čega su osam u Vojvodini – rekao je dr Fojkar.

11Ovim povodom u kikindskom Narodnom muzeju devet autora izložilo je 40 fotografija zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta koje se nalaze u Vojvodini.

4Jedan od autora grupne izložbe Darko Timotić, objasnio je da dobar fotograf prirode pored zanatskog umeća mora i da voli prirodu, ali i da ima određena znanja o njoj. – Većina ovih autora fotografija su diplomirani biolozi, geolozi, palenontolozi i to su ljudi koji su zaposleni u ustanovama i organizacijama koje se bave zaštitom prirode. Ove fotografije su pre svega zaštitarske, ali smo pokušali da na jedan umetnički način pokažemo te retke bisere zaštićene prirode u Vojvodini, a na taj način da apelujemo na vas koji ste došli da vidite, da nam pomognete da to očuvamo i da unapredimo – rekao je Timotić.

Autori fotografija su Jarosalv Pap, Jovan Lakatoš, Jožef Gergelj, Katarina Paunović, Geza Farkaš, Predrag Kostin, Dragiša Savić, Vladimir Dobretić i Darko Timotić.

3Član Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine Miodrag Bulajić prilikom otvaranja izložbe istako je da vlažna područja predstavljaju centre biološke raznovrsnosti. – Sigurno je namera svih ljubitelja prirode da očuvaju biodiverzitet na tim staništa, ali ono što danas možemo da vidimo to je 40 divnih fotografija, delo devet autora koji su pokazali da svojim znanjem, umećem, ljubavlju i strpljenjem mogu da naprave ove divne fotografije. Njihovo fotografsko oko je zabeležilo sigurno sve ono najbolje što priroda može da nam pruži – rekao je Bulajić.

Izložba „Priroda Vojvodine“ otvorena je do 26. februara, a svi građani prilikom posete Narodnom muzeju mogu da pogledaju film „Bele rode moje ravnice“ autora dr Olivera Fojkara u produkciji Pokrajinskog zavoda za zaštitiu prirode.

912

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *