Mobilni omladinski klub: Druženjem do razbijanja predrasuda

KZM i migranti

Migranti smešteni u Prihvanom centru u Banatskoj Topoli i volonteri Kancelarije za mlade Kikinda imaju priliku da se upoznaju, druže, razmenjuju iskustva i znanja kroz radionice osmišljene projektom „Mobilni omladinski klub“. U Kulturnom centru u Kikindi organizovana je treća aktivnost ovog projekta, gde su mladi ljudi mogli kvalitetno da provedu svoje slobodno vreme.

Projekat „Mobilni omladinski klub“ realizije Centar za omladinski rad iz Novog Sada u Šidu, Subotici i Kikindi, a prema rečima Igora Stojilovića iz te ogranizacije ideja je da se stvore uslovi da mladi u jednom sigurnom i bezbednom okruženju mogu zajedno da provode vreme.  – Mi kao organizacija koja se bavi omladinskim radom verujemo da je ključno da omogućimo da migranti i loklano stanovništvo uče jedni od drugih i to je način da se tenzije smanje, a nivo tolerancije poveća – rekao je Stojilović.

20180205_154207Mobilni omladinski klub podrazumeva jedan kombi koji je opremljen društvenim igrama, sportskim rekvizitima, didaktičkim materijalom, odnosno sredstivma koje mladi iz Prihvatnog centra i lokalne zajednice mogu da koriste kako bi kvalitetno provodili slobodno vreme upoznajući se i razmenjujući znanja.

Današnjim aktivnostima u kikindskom Kulturnom centru priključio se i Jakov iz Avganistana,  koji je već godinu dana smešten u Prihvatnom centru u Banatskoj Topoli. Kako je rekao, jako je zadovoljan što ima priliku da se ovde druži sa mladim Kikinđanima. – Ovo je jedan od načina da upoznamo ljude i kulturu sredine u kojoj živimo. Odvojeni smo i nemamo puno prilika da se družimo sa mladima. Ove radionice su dobre osmišljene. Oseća se prijateljstvo – iskren je on.

20180205_15025920180205_150410Volonterka Kancelarije za mlade Kikinda Jelena Salkaj učestvuje u aktivnostima projekta „Mobilni omladinski klub“ od početka njegove implementacije u Kikindi. – Životne priče migranata su teške i mi želimo da kroz ove radionice njima ako ne svaki, onda bar jedan dan malo ulepšamo i da im bude zanimljivo. Ne možemo svi da se sporazumemo sa njima, ali se trudimo. Bilo kroz osmeh, rukama, nogama, nije bitno, samo da se oseti ta pozitivna energija – rekla je mlada volonterka.

Susreti u Kikindi okupe oko 50 volontera Kancelarije za mlade i migranata koji se trenutno nalaze u Prihvatnom centru u Banatskoj Topoli. – Svaki put smo sve bliži, radimo sadržajnije, te se nadamo da će nakon ovog susreta postojati ideja za neki zajednički film, plakat ili bilo šta što bi moglo da izađe u javnost i pokaže da imamo mnogo toga više zajedničkog, nego različitog – objasnio je Igor Stojilović.

KZM i migranti

U prilog tome govori i uticaj aktivnosti u okviru Kancelarije za mlade na mladu volonterku Jelenu. – Boravak u Kancelariji me je nadogradio kao osobu. Razbila sam neke granice i predrasude koje sam imala prema drugom i drugačijem. Mi smo svi isti samo što imamo drugačija životna iskustva – rekla je ona.

Projekat „Mobilni omladinski klub“  u Kikindi realizuje Centar za omladinski rad u partnerstvu sa SOS Dečija sela, Kancelarijom za mlade Kikinda, Kulturnim centrom, a uz podršku IOGT-NTO Pokreta i Valdernus Barn iz Švedske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *