Održano predavanje osnovnoškolcima na temu puberteta

Predavanje

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Kikinde danas su prisustvovali predavanju na temu „Uvod u pubertet“. Edukaciju osnovnoškolaca organizovao je Dom zdravlja u saradnji sa Kulturnim centrom.

Kako je objasnio dr Predrag Petrović iz Školskog dispanzera Doma zdravlja Kikinda na održanom predavanju pričali su o promene koje nastaju kod dece u ovom periodu. – Govorimo o svim fizičkim i emocionalnim promenama sa kojima se deca susreću prilikom ulaska u pubertet, kako kod dečaka tako i kod devojčica. Puno dece koja ulaze u pubertet imaju problema kako da se prilagode, jer njihov organizam prolazi kroz određene promene. Treba da znaju šta ih to očekuje, da ih ne bude sramota i da je to sve prirodno – objasnio je doktor.

20180206_135455Prema rečima dr Petrovića, činjenica je da deca ranije ulaze u pubertet nego što je to bio slučaj pre 15 godina. Do nedavno su ciljna grupa predavanja na temu ulaska u pubertet bili učenici šestog i sedmog razreda, ali sada se promene kod dece prilikom ulaska u pubertet uočavaju već u četvrtom razredu.

Edukacije osnovnoškolaca na razne teme koje se tiču zdravla organizuju se već nekoliko godina u Kulturnom centru. – Cilj ovih naših predavanja je da decu ranijeg uzrasta uputimo u neke teme sa kojima se oni susreću tokom života, a koje će možda bolje čuti od nas lekara nego što to mogu da pročitaju u medijima, preko društvenih mreža ili da dobiju od roditelja informaciju – objasnio je dr Petrović.

Teme su prilagođene za uzrast osnovnoškolaca, pa tako niži razredi slušaju na temu higijene ruku i tela, a viši razredi o seksualnom obrazovanju, drogi, narkomaniji. Predavanja su interaktivna i ilustrovana fotografijama.

20180206_135505Predavanje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *