Faršang u Ostojićevu: „Nek’ stigne proleće, a zima ode“

farsang

Članovi udruženja „Piroš Tulipan“ iz Ostojićeva u subotu,  10. ferbuara, zajedno su obeležili praznik „Faršang“ (sezona poklade). Tim povodom, najmlađi članovi Udruženja priredili su karneval terajući zimu, a prizivajući proleće, dok su stariji članovi učestvovali na turniru u kartanju.

Kako je objasnio predsednik Udruženja „Piroš Tulipan“ Janoš Tertei Faršang se obeležava u slavu rođenja Isusa Hrista i traje do Pepelne srede, odnosno do početka velikog posta uoči Uskrsa. – U ovom periodu održavaju se razni balovi i veselja. Naši stari su se kod kuće uveče kartali sve do velikog posta. Pored toga, tada se ispraća zima i dočekuje proleće – objasnio je Tertei.

Obučeni u strašne maske kako bi uplašili „zimu“ i oterali je, a prizvali proleće, najmlađi članovi udruženja „Piroš Tulipan“ fijakerima su išli kroz Ostojićevo i pravili buku lupajući šerpama. Nakon toga je usledio prigodni program i paljenje lutke napravljene od slame koja simbolizuje zimu. Dok je lutka gorela, stvarajući toplotu i privlačeći toplije vreme, deca su jednoglasno izgovarala „Nek’ stigne proleće, a zima ode“.

20180210_094431Kako je objasnila  Elvira Bačo, koja vodi dečiju grupu u Udruženju, ove godine su prvi put organizovali ovaj događaj. – U Mohaču u Mađarskoj postoji ovaj običaj, gde se muškarci maskiraju, devojke nose nošnje, a maske stavljaju samo na lice da se ne bi prepoznali. Mi smo to uradili na drugačiji način, odnosno uključili smo decu kako bi ona doživela ovaj običaj. Iako nije baš po standardu, pokušavamo da obuhvatimo mlađi uzrast dece, kao i roditelje, da izađemo na ulice, da se igramo, da naučimo nešto novo – rekla je Elvira Bačo.

20180210_102527Dok su deca prizivala proleće, stariji članovi Udruženja „Piroš Tulipan“ borili su se za titulu najboljeg u 3. Prvenstvu u Fuksu. Ova kartaška igra karakteristična je za Ostojićevo, objasnio je Albert Kertes. – Naše dede su ovo igrali, pa smo i mi naučili i nastavili tradiciju. Nisu nam pričali kako je nastala ova igra, ali u okolnim selima niko to ne zna da igra – rekao je Keretes dodajući da samo poznavanje pravila nije dovoljno za pobedu, već je neophodna i sreća.

20180210_111718Kako veliki post počinje 40 dana (u sredu) pre uskršnje nedelje, ove godine to je 21. februar. Međutim, Ostojićevčani su ovaj praznik malo ranije obeležili. – Naša zbratimljena opština u Rumuniji, Deta, takođe pravi jednu ovakvu manifestaciju, gde će učestvovati deca iz našeg udruženje. Zahvaljujući predsednici opštine Čoka, koja je pomogla da idemo, 17. februara ćemo biti u Rumuniji, tako da smo mi ovo kod nas nedelju dana ranije organizovali – objasnio je Tertei.

farsang

Aktivnosti Udruženja „Piroš Tulipan“ realizuju se uz podršku Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *