Dani vina u Iđošu: Odabrana najbolja vina, dodela priznanja u subotu

1I

Komisije za ocenjivanje vina na manifestaciji „18. Dani vina“ u Iđošu, nakon degustacije organizovane proteklog vikenda, odabrale su najbolje u tri kategorije, odnosno mesni, gradski i generalni pobednik. Od pristiglih 214 uzoraka vina iz cele Vojvodine, najbolje je nastalo u vinariji Tot Đerđ iz Bajše. Mesni pobednik je Iđošanin Dragoljub Mirkov, a gradski Nenad Miladinski iz Kikinde.

IMG_90552I

Četiri komisije degustirale su pristigle uzorke svrstane u pet kategorija, odnosno bela vina, roze, šiler vina, crvena i voćna desertna vina. Oko 50 uzoraka bilo je iz Iđoša, oko 70 sa područja grada Kikinde i oko 100 iz ostalih delova Vojvodine. Od pristigle količine vina za ocenjivanje, trećinu su činila bela vina, trećinu crvena, a ostatak su bila roze, šiler i desertna vina.

Vinar iz Čoke Boris Ilić već tri godine učestvuje u Komisiji za izbor ocenjivanje vina. Prema njegovim rečima, ove godine bilo je manje škarta među pristiglim uzorcima u odnosu na prethodne godine. – Vina su bila zadovoljavajućeg kvaliteta, sva vina su bila prolazna. Priikom ocenjivanja najteže mi je bilo da zadržim objektivnost, jer mi nismo ocenjivali samo vino već i nečiji rad tokom cele godine, od gajenja grožđa do pravljenja vina – rekao je Ilić.

5I

Manfestaciju pokrajinskog karaktera „Dani vina“ organizuje Udurženje vinara i vinogradara „Šasla“ iz Iđoša već 18 godina zaredom povodom obeležavanja svog Dana, Svetog Trifuna. Centralni deo manifestacije, ove godine, biće održan u subotu, 17. februara u Iđošu. Podelom medalja i diploma najuspšešnijim vinarima rezultati Komisije za ocenjivane vina biće i ozvaničeni. Tom prilikom biće podeljeno ukupno 167 medalja, odnosno 47 zlatnih, 56 srebrnihi 64 bronzane. Program tog dana počinje u 12:00 časova osvećenjem pristiglih uzoraka vina, zatim osvećenjem vinograda, simboličnim orezivanjem čokota, a u toku popodneva, odnosno u 16:00 časova u Domu kulture u Iđošu biće organizovana degustacija vina, kulturni program i dodela priznanja.

4IIsa Panić, predsednik Udruženja „Šasla“, istakao je da će ovogodišnji „Dani vina“ u Iđošu ostati upamćeni po dve stvari . – Prvo, 18. po redu je manifestacija i može se smatrati da je udurženje punoletno. Druga stvar, ocenjuju se mlada vina, što znači vina proizvedena 2017. godine, a prošla godina je bila teška za čitavu poljoprivredu, tako se to odrazilo i na vinograde. Imali smo problem sa nedostatkom vlage, pa se to odrazilo u količini, ali na kvalitet nije uticalo. Imali smo grožđa solidnog kvaliteta, što su pokazali i rezultati komisije za ocenjivanje – rekao je Panić.

Članovi udruženja „Šasla“ u Iđošu od 2007. godine počeli su da podižu špalirske uzgojne oblike svetski priznatih sorti zamenjujući dotadašnje autohtone sorte uzgajane u čokotima. – Da bi napravili dobro vino, prvo morate da imate dobru sortu da biste mogli da se takmičite, a onda zavisi od vinara da li će iz te sorte uspeti da izvuče to što treba i da napravi dobro vino – objasnio je Panić.

1IVinogradi u Iđošu rasprostranjeni su na oko 15 hektara, od čega je oko 50 odsto pod starim autohtonim sortama i čokotnim vinogradima, a oko 50 odsto je pod špalirima. Udruženje ima skoro 60 članova, koji imaju od 5 do 20 ari vinograda, a proizvedena količina po domaćinu kreće se od 200 do 2.000 litara vina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *