Dan posvećen ljubavi i vinu

how-many-weeks-until-valentines-day-saint-valentin-staggering-christmas-valentinere-addresssaint-1024x640

Praznik zapadne tradicije Sveti Valentin, nekada i Rimokatoličke crkve, kao i praznik pravoslavnih vernika Sveti Trifun obeležavaju se danas, 14. februara, a oba predstavljaju zaštitnike iskrene ljubavi. Svakako, bilo da su poštovaoci jednog ili drugog praznika, mnogi građani danas proslavljaju Dan zaljubljenih.

Anketirani Kikinđani slažu se da je 14. februar dan kada se veliča ljubav, ali da poklanjanje pažnje dragoj osobi treba da bude svakog dana. Pored toga, svako može da pronađe povod da obeleži oavj datum, bilo u slavu ljubavi ili vina ili pak oboje. – Kikinda je jedna lepa multikulturalna sredina i iz poštovanja prema svojim prijateljima koji su rimokatoličke veroispovesti uvek proslavljam i Svetog Valentina, ali sam i privržen Svetom Trifunu, zaštitniku vinara i vinogradara, s obzirom na to da se i ja sam amterski malo bavim tim poslom. Tako da, pored toga što će nam Trifun danas čuvati vinare i vinogradare, tako će Valentin da čuva sve one zaljubljene. Iskoristiću priliku da uz flašu vina odnesem jedan lep poklon supruzi i time obeležim današnji dan – rekao je naš sugrađanin.

Sveti Valentin, zaštitnik ljubavi i zaljubljenih bio je hrišćanski mučenik, koji je žrtvovao svoj život zbog vere. Dan koji mu je kao njegov dodelila Rimokatolička crkva, 14. februar, vezuje se za proslavu ljubavi još od kraja srednjeg veka. U katoličkom kalendaru ovaj dan je slavljen kao Dan Svetog Valentina sve do 1969. godine.

Sveti Trifun obeležava se istog datuma, predstavlja zaštinika vinara i vinogradara, a proslavlja se kao Dan ljubavi i vina. Jedno od verovanja u narodu je da ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi – ljubav.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Povodom Dana zaljubljenih partneri jedno drugom svoju ljubav iskazuju malim znakom pažnje, cvećem, slatkišima, čestitkama, poklonima u obliku srca ili Kupidona. Boja ljubavi je crvena i za Dan zaljubljenih od cveća najviše se prodaju upravo crvene ruže.

Igor Vorgić, vlasnik rasadnika cveća, snabdeva ružama mnogobrojne cvećare u Vojvodini i kako je rekao, tražila se ruža više u odnosu na prosečan vikend. – Međutim, nije to ništa specijalno. Skočila je cena ruža na berzi u Holandiji zbog ovog praznika i to se oslikava i ovde. Crvena ruža je skupa. Nije to kao ranije. Ekonomska situacija je drugačija i platežna moć građana je manja. Bilo je cvećara koje nisu uopšte naručile ruže crvene boje, već neke druge, jeftinije. Jeste, prodavalo se više nego uobičajno, ali 8. Mart je bez premca praznik kada se proda najviše ruža – rekao je Vorgić.

Foto: Rasadnik Vorgić

Foto: Rasadnik Vorgić

Današnji praznik, bilo u slavu ljubavi ili vina, svako je dobar povod za lepu reč ili mali znak pažnje.

Povodom Dana zaljubljenih Grad Kikinda svojm sugrađanima poklanja koncert grupe “Garavi sokak”, koji će biti održan večeras, 14. februara u Narodnom pozorištu u Kikindi sa početkom u 20:00 časova, a ulaznice se neće naplaćivati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *