Svetski dan dece obolele od raka obeležen i u Kikindi pod sloganom „I ja se borim“

2

Povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, danas, 15. februara, okupljeni Kikinđani pustili su balone podrške za sve mališane koji se leče, ali i u znak sećanja na one male superheroje koji nisu više sa nama. Kikinda je jedan od 40 gradova u Srbiji gde je ovaj događaj organizovan u okviru zajedničke kampanje „I ja se borim“ sa ciljem prikupljanja sredstava za završetak izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

Humanitarne skupove širiom Srbije organizovalo je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) u saradnji sa lokalnim udruženjima. NURDOR je krajem prošle godine otpočeo radove na drugoj fazi projekta – unutrašnji zanatski radovi i postavljanje instalacija, i njen završetak je planiran za kraj februara 2018. godine. Treća faza projekta je opremanje objekta za koju je potrebno obezbediti još 17 miliona dinara.

521Stoja Đokić, volonterka NURDOR-a, rekla je da su zadovoljni odzivom građana. – Sredstva prikupljena od prodaje balone kao i donacije putem sms poruka biće usmerena na poboljšanje onkološkog odeljenja u Nišu. Ovo će nastaviti da se održava. Zahvalni smo svima koji su došli, kao i organizacijama koje su nas podržale. Svaki prilog je dobrodošao – rekla je ona.

Baloni podrške prodavali su se za simboličnih sto dinara. Uključena udurženja, institiucije, pojedinci doprineli su prikupljanju donacije. Kikinđani su i ovom prilikom pokazali da su dobro organizovani kada su u pitanju događaji humanitarnog karaktera.

1620Predsenica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak rekla je da je potreban zajendički rad na sistemskom uređenju ovog pitanja. – Kada se ovo završi danas mi se raziđemo kućama, a porodice u kojima su bolesna deca nastavlju da se bore sa tim i danas i sutra i svih narednih dana. Neretko je to dugogodišnja borba za ozdravljenje i i baš iz tog razloga smatram da je vrlo važno da kad kažem sistemski uredimo to pitanje mislim da i zakonska regulativa treba da bude prilagođena potrebama roditelja bolesne dece, kad je upitanju bolovanje, odsustvo sa posla, podrška lečenja u medikamentima, lečenje u zemlji, inostranstvu – rekla je predsednica Skupštine grada Kikinde.

NURDOR već dve godine sprovodi kampanju „I ja se borim“ koja ima za cilj veću vidljivost problema malignih oboljenja kod dece i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice za ovo pitanje. Kroz kampanju podstiču pojedince i kompanije na aktivno uzimanje učešća u projektima kojima zajednički olakšavaju hrabrim mališanima i njihovim roditeljima proces lečenja.

48 10 12

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *