Narodna biblioteka poziva građane da doprinesu fondu Zavičajne zbirke

stare-knjige-oksford-830x0

Zavičajna zbirka Narodne biblioteke „Jovan Popović“ oslikava celokupni život Kikinde, od njenog nastanka do danas. U cilju popunjavanja fonda, Narodna biblioteka poziva građane koji imaju knjige, novine, časopise, separate, biltene, karte, planove, plakate, razglednice, fotografije i slični materijal koji se odnosi na Kikindu i okolna sela, kao i materijal koji je izdat i štampan u Kikindi da donesu u Narodnu biblioteku „Jovan Popović“.

Kako je navedeno u saopštenju, u cilju upoznavanja mladih generacija sa istorijskim, umetničkim i praktičnim vrednostima našeg kraja od izuzetnog značaja su i fotografije starih zgrada, ulica, predmeta, svečanosti, sportskih manifestacija, fabrika koje više ne postoje. Fotografije je moguće skenirati, zapisati imena i događaje i vratiti ih vlasnicima.

U zavičajnu zbirku ulaze i publikacije istaknutih pojedinaca koji su rođeni ili su jedno vreme živeli u Kikindi i doprineli njenom razvoju.

Sakupljeni materijal je važan kao izvor naučnim i stručnim radnicima, novinarima, đacima za izradu monografija o zavičaju, za izložbe, kao i mladim genercijama koje treba bolje upoznati sa vrednostima i kulturnom baštinom našeg kraja, navedeno je u saopštenju Narodne biblioteke „Jovan Popović“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *