Učenici SSŠ “Miloš Crnjanski” učestvovali na smotri “Dani E-medica”

e-meedica

Srednja stručna škola “Miloš Crnjanski” iz Kikinde treću godinu za redom učestvovala je na susretu “Dani E-medica”, koji se održava u Tuheljskim Toplicama u Hrvatskoj. Ovogodišnja smotra bila je 11. po redu, a okupila je preko 300 učenika i njihovih mentora iz 28 škola iz Hrvatske, Slovenije, Sbije i Makedonije.

Tokom četvorodnevnog druženja predstavljeno je 27 zajedničkih projekata koje su kreirali đaci uključenih škola. Učenice SSŠ “Miloš Crnjanski” Teodora Turudija, Dragana Markov i Jovana Rožajac zajedno sa mentorkama Ljiljanom Radišić i Vanjom Injac Zabrdac, a u saradnji sa partnerskim školama iz Hrvatske i Medicinskom školom “Draginja Nikšić” iz Sremske Mitrovice radili su na realizacijii i prezentaciji projekata “Prva pomoć-prava pomoć” i “Život posle smrti”.

Teodora Turudija učestvovala je na projektu “Prva pomoć-prava pomoć”. Kako je rekla, za nju je učešće na smotri predstavljalo priliku za sticanje novih iskustava i znanja, kao i upoznavanje novih ljudi. – Postoji mnogo različitih projekata sa različitim temama koje nas uvode u svet ljudskog tela i uma i pomažu nam da shvatimo način na koji možemo da pomognemo sebi i drugima i da živimo nekim boljim životom. Čast mi je što sam bila deo nečeg tako velikog i sa višim ciljem – rekla je učenica 4. razreda Srednje stručne škole “Miloš Crnjanski”.

5Sa Teodorom se slaže i Dragana Markov, koja je bila deo projekta “Život posle smrti”. Kako je rekla, za nju su “Dani E-medica” predstavljali lepo i veoma korisno iskustvo.

6Kako je objasnio direktor SSŠ “Miloš Crnjanski” Milorad Karanović učešće na smotri predstavlja priliku da prikažu znanje koje imaju. – To je ono što je najbitnije, razmena ideja i iskustava, ono što je bitno jeste da vidimo koje nove ideje možemo da usvojimo, primenimo u našoj školi i da deci prenesemo nova znanja i iskustva. Deca koja dolaze u našu školu, upravo dolaze zbog toga što primenjujemo nove standarde, savremena učila i na taj način podžemo nivo kvaliteta nastave – rekao je direktor.

1Smotri “Dani E-medica” prethodila je razmena učenika u oktobru prošle godine u Sremskoj Mitrovici.  Nastavnica zdravstvene nege Ljiljana Radišić rekla je da je kikindska škola sada prvi put učestvovala na razmeni. –  Mnogo nam je to značilo. Imali smo jedno nezaboravno i lepo druženje. Tamo smo zajedno sa učenicima i mentorima nastavnicima koji su učestvovali na projektu napravili jedan dogovor u vezi sa čitavim projektom. To su bili učenici i nastavnici iz medicinskih škola Zadar, Šibenik, Pakrac, Beograd i Sremska Mitrovica – objasnila je nastavnica.

7Uključivanju kikindske škole programu “Dani E-medica” pomogla je lokalna samouprava grada Kikinde na inicijativu Stanislave Hrnjak, predsednice Skupštine grada Kikinde, koja je danas i upriličila prijem za ovogodišnje učesnike smotre. –  Velika je čast kada imate priliku da pohvalite školu, njihov entuzijazam, jer sve ono što izlazi iz okvira nastavnog plana i programa jeste dodatni trud nastavnika i učenika koji svoje vreme mimo časova posvećuju nekom radu koji takođe ima za cilj da unapredi njihova znanja i iskustva. Kada oni naposletku izađu iz te srednje škole imaju jedno šire znanje nego što to nudi nastavni plan i program i ono što je vrlo važno imaju neka iskustva koja su dobili upravo na tim susretima – rekla je predsednica Skupštine.

Cilj smotre “Dani E-medica” jeste razmena stečenih znanja i iskustava u strukovnom obrazovanju, podizanje kvaliteta opšteg nastavnog procesa i međusobnog upoznavanja, kao i promovisanje upotrebe novih tehnologija u školama.

e-meedica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *