Renovirane prostorije Kluba Gerontološkog centra

CDA_8980-e1519649370117

U adaptiranim prostorijama Kluba Gerontološkog centra, koji se nalazi na adresi Braće Lakovića 35, najstariji Kikinđani sada imaju priliku da na kvalitetniji način provode svoje slobodno vreme. Dosadašnje aktivnosti podrazumevale su povremena okupljanja, dok je sada omogućeno da penzioneri i korisnici Gerontološkog centa koriste prostorije u celodnevnom terminu.

CDA_8959 CDA_9026

CDA_9022Penzionerka Slavica Popović iz Kikinde dugogodišnja je članica Kluba i aktivna je u mnogim sekcijama. Kako adaptirane prostorije sada pružaju mnogo više mogućnosti, ona je pozvala sve penzionere da im se pridruže. – Apelujem na sve starije osobe da ne čekaju 80 ili 90 godina, neka dođu ranije kada mogu da se druže, odlaze samostalno u grad. Mi ovde zajedno slavimo rođendane, družimo se, organizujemo priredbe, obilazimo druga mesta – rekla je Slavica Popović.

Prostorije Kluba su sada osim za penzionere dostupne i za korisnike Gerontološkog centra. Renovirani prostor u jednom trenutku može da primi 40 osoba, koje svoje slobodno vreme mogu da provedu uz podršku stručnih radnika.

Foto: Čedomir Vujanić

Foto: Čedomir Vujanić

CDA_8995Direktor Gerontološkog centra Kikinda Svetislav Vukmirica objasnio je da renoviranjem prostorija Kluba omogućeno i uvođenje nove usluge. – U pitanju je dnevni boravak, da omogućimo našim sugrađanima da oni ovde provedu nekih sedam ili osam sati kada njihova deca nisu u mogućnosti da ih čuvaju, a mi bismo njima omogućili jedan izuzetno kvalitetan boravak u ovom objektu. To podrazumeva da idemo ka licenci, a samo dobijanje licence vodi ka otvaranju novih radnih mesta, odnosno mogućnost zapošljavanja pet do deset stručnih ljudi – rekao je Vukmirica.

Sredstva za adaptiranje Kluba u vrednosti od milion dinara obezbedili su Gerontološki centar i Grad Kikinda.

CDA_9001Gradonačelnik Grada Kikinde Pavle Markov istako je da su renoviranjem prostorija stvoreni ne samo formalni, nego i praktični uslovi za boravak najstarijih sugrađana. – Cilj jeste da oni imaju sve ono što je u 21. veku potrebno za jednog starijeg čoveka, da mogu da dođu ovde i provedu neko vreme. Njihova deca, unuci kada ih dovedu, da imaju pokrivenu socijalno-društvenu stranu svog života i to je nešto na čemu ćemo insistirati u narednom periodu. Svakako da ovo ne možemo da svrstamo u veliki kapitalni projekat, što se tiče materijalnih sredstava, ali što se tiče suštinske važnosti, on to svakako jeste – rekao je Markov.

Gradonačelnik je za ovu godinu najavio i rekonstrukciju zgrade Gerontološkog centra, kao i podelu senior kartica najstarijim Kikinđanima, koje će im omogućiti dobijanje popusta pri kupovini proizvoda i određenih usluga.

CDA_8980-e1519649370117

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *