Kabasti otpad od ove godine odnosiće se iz svih seoskih sredina

fcc

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Kikinde u saradnji sa kompanijom FCC održali su danas prvo u nizu ovogodišnjih predavanja na temu upravljanja otpadom. Ovom prilikom, Kikinđani su mogli da iznesu svoje predloge u vezi sa unapređenjem delatnosti upravljanja komunalnim otpadom na području grada Kikinde.

CDA_9045Ana Babić iz kompanije FCC objasnila je da su na organizovanoj tribini prezentovali građanima šta znači organizovano upravljanje otpadom, sprovedene i planirane aktivnosti kompanije sa akcentom na primarnoj selekciji otpada. – Očekujemo da se stanovništvo uključi u smislu da sagleda sve prednosti primarne selekcije i reciklaže, poboljšanje upravljanja i odnošenja otpada sa prostorne, ekološke i društvene tačke gledišta, da sagleda sve zakonske okvire što se tiče zaštite životne sredine i da učestvuju sa svojim predlozima za unapređenje – objasnila je ona.

CDA_9054Sekretar sekretarijata za zaštitu životne sredine Miroslava Krnić objasnila je da je upravljanje otpadom prioritetna oblast za tekuću godinu. –  Kao novinu uvodimo odnošenje kabastog otpada iz svih seoskih sredina, počev od 12. marta. Do sada je to praksa bila u gradu, prolećnim i jesenjim akcijama odnošenja komunalnog otpada za građanstvo, naravno besplatno. Po dobro organizovanom pilot projektu prošle godine gde smo obuhvatili samo naseljeno mesto Nakovo na zahtev naših građana Gradska uprava u dogovoru sa kompanijom FCC napravila je plan odnošenja kabastog otpada za sva ostala sela – rekla je ona i dodala da će u gradskoj sredini odonošenje kabastog otpada početi 1. aprila i trajaće do oktobra.

Odnošenje kabastog otpada doprineće smanjenju odloženog otpada na seoskim deponijama, minimiziranju negativnog uticaja otpada na životnu sredinu i zdravlje ljude, ali i na povećanje selektovanog otpada. Kako je objasnila Krnić, sve aktivnosti pratiće edukacija svih građana, a nakon toga i pooštravanje kaznene politike za nesavesno odlaganje otpada.

CDA_9078fcc

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *