„Čuvari vremena“ – Industrijsko nasleđe prikazano fotografijama

1

Izložba fotografija nastalih tokom istraživanja industrijskog nasleđa u Srbiji otvorena je danas, 2. marta u Narodnom  muzeju u Kikindi. Autori izložbe koja nosi naziv „Čuvari vremena“ su mr Rifat Kulenović, muzejski savetnik i Ada Vlajić, kustoskinja.

U okviru istraživanja, Kulenović i Vlajić obilazili su industrijska postrojenja, beležili njihovu istoriju i trenutno stanje. – Utisak je vrlo jak i naravno razlikuje se od objekta do objekta. Prvi susreti sa jako devastiranim fabrikama, odnosno zgradama su prilično intenzivni. Međutim, dosta toga se popravi, promeni kada naiđemo na fabrike koje još uvek rade ili koje su zapravo revitalizovane i dobile neku novu namenu, ali čiji se život i dalje negde čuva – rekla je Ada Vlajić.

20180302_140534Objašnjavajući naziv izložbe Vlajić je rekla da su imenom „Čuvari vremena“ želeli da pokažu da iako industrijska baština nije toliko prisutna u javnosti, je jako važna i predstavlja svedok vremena i čuvar istorije i nasleđa.

20180302_141057Kako je objasnio mr Rifat Kulenović istaživanje industrijskog nasleđa Muzeja Jugoslavije traje već dve godine. – Zadovoljni smo koliko smo postigli što se tiče terenskih istraživanja. Bila su efektna, gusta i dobar deo teritorije je istražen i fotografijom zabeležen – objasnio je on.

Istražujući ovu oblast autori izložbe posetili su i Kikindu, te su prikazane i fotografije kikindskog Mlina. Kako je mr Kulenović rekao, Kikinda ima bogato industrijsko nasleđe.

Svi zainteresovani građani izložbu fotografija indistrijskog nasleđa, koja je nastala u saradnji sa Muzejom Jugoslavija, mogu da pogledaju do 26. marta.

20180302_140505

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *