Deca iz Prihvatnog centra prikazala predstavu u Narodnom pozorištu

Migranti predstava

Najmlađi migranti koji su trenutno smešteni u Prihvatnom centru u Banatskoj Topoli u ulozi glumaca predstavili su se kikindskoj publici na daskama koje život znače prikazujući bajku „Snežana i sedam patuljaka“. Pubilku u Narodnom pozorištu činili su kikindski osnovci, koji su sa velikom pažnjom gledali predstavu na farsi jeziku uz obezbeđen prevod.

Glavnu ulogu u predstavi, Snežanu, igra Marija Arab. – Došli smo da ljudima pokažemo našu predstavu. Pričamo na farsi jeziku, tako da je ovo prilika i da učimo druge jezike – rekla je ona.

Muhamed Tadžik igra ulogu princa i kako je rekao, uživao je radeći na ovoj predstavi. – Volim kada radimo nešto. U kampu nemamo puno šta da radimo, a ovako smo dobili priliku da stvaramo nešto – rekao je on.

Predstavu „Snežana i sedam patuljaka“ mladi glumci pripremili su uz pomoć zaposlenih u organizaciji SOS Dečija sela Srbije, a izveli su je već dva puta u Prihavtnom centru Kikinda za svoje roditelje i zaposlene u toj ustanovi.

Kako je objasnila Gordana Vučinić iz organizacije SOS Dečija sela Srbije, predstava je nastala spontano uz želju da se obogati praznični period. Međutim, bila je velika zainteresovanost dece i roditelja iz Centra, kao i lokalnih organizacija i ustanova. – Mislim da je ovo jedan događaj koji u stvari upotpunjuje sve nas. Ovo je jedinstvena prilika da prikažemo ovu predstavu i lokalnoj deci, jer naši mali drugari iz Centra idu sa njima u školu, a sigurno nisu videli „Snežanu i sedam patuljaka“ izvedenu na farski jeziku, što možda predstavlja i jedinstven koncept u svetu – rekla je Gordana Vučinić.

Događaj u kikindskom Narodnom pozorištu organizovali su SOS Dečija sela Srbija, Kancelarija za mlade Kikinda i Centar za omladinski rad.

Igor Stojilović iz Centra za omladinski rad rekao je da su sa velikim zadovoljstvom podržali ovaj događaj. U okviru projekta „Mobilni omladinski klub“ oni realizuju radionice i aktivnosti koje imaju za cilj da integrišu mlade iz lokalne zajednice i mlade migrante iz Prihvatnog centra. – Ideja je da kroz zajedničke aktivnosti, zabavu, kroz pozorišne predstave, između ostalog, pokažemo da u stvari imamo toliko toga jedni od drugih da učimo i stvarno nam je drago da na ovom događaju imamo popunjenu salu i sjajne mlade ljude koji su nam pripremili predstavu – rekao je Stojilović.

Kikindske osnovne škole ovom prilikom su donirale školski pribor, koji će SOS Dečija sela Srbija koristiti u daljem radu sa decom izbeglicama u Prihvatnom centru Kikinda.

Migranti predstava

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *