Radnici „Mozaika“ i dalje čekaju svoje plate

Mozaik

Nekadašnji radnici kikindske firme „Mozaik“ doo, njih četvorica, tužila su firmu zbog neisplaćenih zarada. Poslednju platu zaposleni u ovoj firmi  primili su novembra 2014. godine i  naredne skoro dve godine radili su bez ikakve naknade. Osnovni sud u Kikindi juna 2017. godine presudio je u korist radnika, ali oni još uvek čekaju isplatu zarađenog novca.

Stevan Gomboš, jedan od ranika koji je tužio firmu, kaže da su dugo imali razumevanja prema vlasniku. – Čekali smo, kada je prekipelo, zvali smo inspekciju i onda je krenula tužba. Vlasnik je došao januara 2016. godine, obećavao nam je i rekao da se strpimo 15 dana, krenućemo. I ništa. Jednom je samo telefonom zvao i pitao nas da li bismo išli na biro – ispričao je Gomboš.

Image3Mozaik je u to vreme imao šestoricu zaposlenih, ali su njih četvorica pravdu potražila na sudu.  Firma „Mozaik“ doo i dalje se vodi kao aktivno privredno društvo. Međutim, bankovni računi su blokirani po osnovu prinudne naplate.

Jovo Đođrević i Radovan Mišić, takođe čekaju da se presuda sprovede u delo i da dobiju zarađeni novac. Mišić je u Mozaiku radio 40 godina i kako je rekao, bili su jedna od jačih firmi u Jugosalaviji, ali da je privatizacija učinila svoje.Image4 – Naši magacini su bili puni stakla. Obećali su da će ulagati u opremu kako bi čovek koji radi tu lakše dočekao penziju. Oni ništa nisu uradili. Kad god smo pitali za platu rečeno nam je da se strpimo. Teško je biti pošten čovek i preživeti dve i po godine bez plate. Imao sam kredit kod banke. Banka zove svaki dan, da se plati ovo i ono, ja da sam mogao ja bih platio – rekao je on.

Svakom radniku firma duguje oko 700.000 dinara za neisplaćene zarade.

Po dobijanju presude, u Osnovnom sudu podnet je postupak za izvršenje, a nakon dobijanja tog rešenja slučaj je dospeo kod Javnog izvršitelja koji dalje radi na naplati potraživanja zaposlenih. Kako je objasnio Javni zvršitelj Miodrag Dragićević ukoliko je dužnik nelikvidan, popisuju se i procenjuju pokretne i nepokretne stvari, a nakon toga sledi i prodaja istih.

Kako su računi „Mozaika“ blokirani i potraživanja trenutno nisu naplativa, Javni izvršitelj je rekao da sada advokat kog su angažovali radnici treba da stvori uslove da se nepokretnosti dužnika prodaju. – Pošto je već godinama račun blokiran, nema sredstava, verovatno će se ići na izvršenje putem prodaje nepokretnosti, ali tu ima određenih problema koje prvo mora da reši advokat stranaka pa će onda dalje postupak da se vodi – objasnio je Dragićević.

Mozaik

Preduzeće „Mozaik“ doo za obavljanje završnih i zanatskih radova u građevinarstvu bilo je jedno od uspešnijih u staklarskim radovima na prostoru bivše Jugoslavije, koje je u toku sezone zapošljavalo oko 200 radnika. Firma je 2003. godine privatizovana, a poslednjih šest zaposlenih ostalo je bez posla 2016. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *