Prikupljena 51 jedinica krvi na današnjoj akciji

Dobrovoljno-davanje-krvi

Akcija doborovoljnog davanja krvi održana je danas, 6. marta, u prostorijama Crvenog krsta Kikinda. Ovim povodom odazvalo se 54 građana od kojih je krv dalo njih 51, dok ostali nisu mogli iz zdravstvenih razloga.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi organizovali su Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Novi Sad. Lekar iz mobilne ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dr Vasa Kulidžan zahvalio se svim građanima koji su se odazvali pozivu. – Zaista nam krv mnogo nedostaje, zalihe su gotovo redovno niske. Krenuli smo sada i šire i prikupljamo krv u Kikindi, Vrbasu, Senti i Vršcu. Pored toga smo privatili tu dužnost i obavezu da i te bolnice snabdevamo krvlju, tako da se zaista jako trudimo i potrebno je što više ljudi da se odazove akciji, one treba da su još jače nego što su trenutno. Nadamo se da će davaoci to shvatiti i prihvatiti i da će se na budućim akcijama koje organizujemo širom Vojvodine pojavljivati u većem broju i da ovakvih problema nećemo imati – rekao je dr Kulidžan.

Izmene Zakona o transfuzijskoj medicini, koje su sukcesivno počele da su primenjuju od 1. januara 2018. godine podrazmevaju da dobrovoljni davaoci mogu da doniraju krv samo na organizovanim akcijama Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju krvi Novi Sad.

U Kikindi se akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju dva puta mesečno, svakog drugog utorka, u prostorijama Crvenog krsta, u ulici Nemanjina 4.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *