Danas je Međunarodni dan žena

cestitke-za-8-mart-600x330

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena, 8. mart, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Ideja za obeležavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rasterala policija, a žene su dva meseca kasnije osnovale sindikat. Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Borba za bolji položaj žena u društvu traje i danas.

Novinarka Tatjana Popović poslednjih 27 godina, koliko se bavi ovom profesijom, svedočila je raznim temama, životnim pričama i problemima sa kojima se susreću žene u severnom Banatu. Prema njenim rečima, ništa se suštinski nije promenilo, osim činjenice da su neki problemi u ostvarivanju rodne ravnopravnosti postali primetniji. – Prvenstveno mislim na nasilje nad ženama. Taj problem je sada postao vidljiv uz adekvatnu zakonsku regulativu i procesuiranje nasilnika. Ali, ako žena još uvek mora da se nosi sa problemom otkaza zbog porodiljskog odsustva koji prećutno postoji, ili pitanjem poslodavca kada planira decu, napretka nema – rekla je ona i dodala da žene svakodnevno doživljavaju diskriminaciju po više osnova.

Prema podacima evropske kancelarije za statistiku Evrostat objavljenim uoči Međunarodnog dana žena, žene su tokom 2016. u zemljama EU u proseku zarađivale 16 odsto manje nego muškarci.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao povodom Međunarodnog dana žena da je ostvarivanje rodne ravnopravnosti posao koji do danas nije dovršen i koji predstavlja najveći izazov u oblasti ljudskih prava. Gutereš je rekao da više od jedne milijarde žena u svetu nije zakonom zaštićeno od seksualnog nasilja u porodici, a da se neplaćeni rad koji mnoge žene obavljaju ne prepoznaje.

Ipak, ocenio je da su „aktivizam i zagovaranje generacija žena doneli rezultate“ i da „više devojčica nego ikada ranije pohađa školu“, da „više žena obavlja plaćene poslove i zauzima visoke pozicije u privatnom sektoru, akademskoj sferi, politici i međunarodnim organizacijama, uključujući UN“.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *