Kikindska Gimnazija uvodi računarski smer

gimnazija

Gimnazija „Dušan Vasiljev“ u Kikindi pored postojeća dva smera, društvenog i prirodnog, sada uvodi i računarski. Osmaci koji imaju posebne sposobnosti za informatiku sada imaju priliku da znanje iz ove oblasti stiču i usavršavaju u kikindskoj Gimnaziji, koja jedina u severnom Banatu uvodi ovaj smer.

20170824_101504Za učenike koji žele da upišu računarski smer prijemni ispit biće organizovan 3. juna 2018. godine u Gimnaziji „Dušan Vasiljev“. –  Prvo treba da se jave našoj Gimnaziji do kraja aprila, jer ja moram javiti tačan broj učenika koji će polagati taj poseban prijemni koji podrazumeva srednji i napredni nivo iz zbirki. Postoje i zadaci od prethodnih godina i koji će biti obrađeni ovde u Gimnaziji svake subote kada deca mogu da dođu i pitaju šta im nije jasno – objasnio je direktor Gimnazije „Dušan Vasiljev“ Ljubomir Zamurović.

Test prijemnog ispita sadržaće zadatke iz matematike srednjeg i naprednog nivoa. Vrednovaće se postupak izrade zadataka, a ne samo krajnji rezultat. Učenici koji su zainteresovani za upis u ova odeljenja mogu da se prirpemaju iz zbirki zadataka za završni ispit, vežbajući zadatke naprednog nivoa. Sve informacije i potrebnu pomoć učenici mogu dobiti u kikindskoj Gimnaziji.

Da bi računarsko odeljenje bilo formirano potrebno je da određen broj đaka i položi prijemni. – Neophodno je da 16 učenika položi prijemni za ovo odeljenje da bi ono bilo formirano. Važno je da učenici pokušaju, ništa im neće smetati, jer kasnije imaju maturu u osnovnim školama na osnovu koje će se upisati u željeni smer. Svakako pišu listu želja, a ako polože prijemni ovde, to im je ulaznica za ovaj smer – rekao je Zamurović.

Računarski smer, prema rečima Zamurovića, omogući će učenicima da lakše upišu tehničke fakultete i smerove u vezi sa programiranje. – Prethodni informatički smer je pokazao da ti učenici budu uspešni i na poljoprivrednom fakultetu i na programiranju, u zavisnosti od afiniteta. Nije usko stručan, ali jeste u tome što imaju više računarskih, odnosno programerskih predmeta. U planu i programu su izdefinisani predmeti koji će im omogućiti da programiraju već nakon srednje škole – rekao je direktor kikindske Gimnazije.

U nastavnom planu računarskog smera stručni predmeti podrazumevaju diskretnu matematiku, primenu računara, programiranje, računarske sisteme, operativni sistemi i računarske mreže, objektno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme, veb programiranje.

gimnazija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *