KZM organizovala trening „Mladi lideri 2018“

kzm

Kancelarija za mlade grada Kikinde organizovala je trening „Mladi lideri 2018“, koji ove godine podrazumeva neformalnu edukaciju na temu „Pisanje i upravljanje projetknim ciklusom“. Nakon sedmodnevnih predavanja, desotoro srednjoškolaca iz Kikinde biće osnaženi da postanu mladi lideri svojim vršnjacima, a steći će osnovno znanje o prirpemi, realizaciji i pisanju projekata.

U okviru treninga mladi lideri prolaze kroz teme kao što su timski rad, uloga u timu, mapiranje zajednice, kako sprovesti ideju u akciju, šta je projektni ciklus i kako pronaći donatore.

biljaProjekat „Mladi lideri“ Kancelarija za mlade započela je prošle godine, kada je organizovan prvi trening gde su mladi saznali kako da postanu aktivni, koje sve veštine su im potrebne za to, kako da aktiviraju svoje vršnjake. – Želeli smo da spojimo eksperete iz našeg grada sa mladima koji žele da postanu lideri u svojoj zajednici, da se oni upoznaju. Mladi koji su prošli obuku godinu dana su bili aktivni u KZM, gde su organizovali niz javnih akcija, događaja malog tipa, jednokratnih aktivnosti i pokazali su spremnost da pređu na nešto malo ozbiljnije i zainteresovali su se za projektni ciklus – objasnila je Biljana Stojanović, koordinatorka Kancelarije za mlade grada Kikinde.

20180309_145047Jelena Karakaš, učenica 3. razreda Srednje ekonomske škole, jedna je od mladih lidera koji prolaze kroz neformalnu edukaciju. Kako je rekla, trening joj je omogućio da stekne nova prijateljstva, priliku da iskaže svoje mišljenje, podigne samopouzdanje. – Smatram da ukoliko već imamo ovakvu priliku da treba da je iskoristimo, jer nam može uvek zatrebati u životu, a i lepo je naučiti nešto novo i to nikad nije na odmet. Od nas očekujem da nam se trud isplati, da konkurišemo i dobijemo sredstva i zabavimo se tokom realizacije samog projekta – rekla je ona.

20180309_145025Teme definisane projektom prezentovalo je četvoro trenera, koji su, svako u svojoj oblasti približili mladima projektni ciklus. Dragana Dukić, vlasnica agencije „DMD“ specijalizovane za pisanje projekata, rekla je da je grupa motivisana, ali i inspirativna. – Imamo zaista fantastične mlade u Kikindi i mislim da bi trebalo da radimo što više ovakvih programa, da ih potpuno osposbimo da jednog dana sami sprovode svoje projekte. Rezulatat ove obuke neće biti samo sticanje potrebnih znanja i veština, već i prilika da neki od njihovih projekata završimo. Od deset individualnih projekata smišljenih od strane učesnika biće izabran najbolji i tada ćemo pokušati da nađemo donatore i realizujemo projekat – rekla je ona.

12196074_10153330888467695_6110533044442447547_nTrener Marijana Rodić objasnila je da im je bilo važno da mladi razumeju kako izgleda upravljanje jednim projektom, da to nije samo pisanje i sprovođenje, već da prevashodno podrazumeva analizu problema. – Znam koliko je u današnje vreme teško motivisati nove generacije mladih koji imaju puno sadržaja da budu aktivni na jedan tako dug period koji podrazumeva nekoliko meseci i da oni budu odgovorni za aktivnosti. Mislim da smo dobar posao započeli ovde.  80 odsto mladih koji su prošli kroz projekat su osnaženi, imaju volju sada da rade omladinske projekte, ali ja verujem da kada oni odrastu i postanu odrasli ljudi da će se to preneti u njihov radni angažman – rekla je ona.

kzm

Projekat „Mladi lideri 2018“ koji realizuje Kancelarije za mlade finansirana je od strane Gradske uprave grada Kikinde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *