Čoka: Potpisano pismo o namerama u cilju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Stana i Zoran

Opština Čoka i Gap Urbis Consulting d.o.o. iz Budimpešte, Mađarska, potpisali su Pismo o namerama o zajedničkoj saradnji. Sporazum je potpisan sa ciljem izrade studije i idejnog projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Čoke, kao i razmatranje mogućnosti realizacije projekta.

Pismo o namerama potpisali su Mikloš Bornemisza direktor GAP Urbis Consulting d.o.o. za investicione fondove i potpredsednik Mađarasko-srpske trgovinske i industrijske komore i predsednica Opštine Čoka Stana Đember 5. marta u Budimpešti.

Za naselje Čoka prećišćivanje otpadnih voda nije rešeno, čime se otpadna voda uliva u Veliki kanal, a odatle u reku Tisu. U okolnim mestima, takođe, ne postoji postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Polazeći od ranije sprovedenih studija i donetih idejnih projekata, konstatovana je potreba Opštine za revizijom ili izradom dokumentacije i dalje razmatranje mogućnosti izgradnje postorojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Postrojenje mora da zadovolji potrebe prečišćavanja otpadnih voda za 11500 stanovnika opštine Čoka, a svaki stanovnik dnevno „proizvede“ 150 litara otpadnih voda.

IMG-37cf627a6c9c815a08ff29cacac81cfa-VPotpisnici pisma definisali su svoje zajedničke ciljeve koji podrazumevaju razmatranje mogućnosti izgradnje prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, pronalazak fonda radi obezbeđivanja sredstva za investiciju, uzajamnu pomoć u izradi studije i idejnog projekta, organizaciju obuka, kao i ostale zajedničke aktivnosti u vezi sa definisanim ciljevima.

Cilj pisma o namerama je utvrđivanje zajedničkih interesa i potreba i ostvarivanje dalje zajedničke saradnje. Potpisnici pisma zajedničkom odlukom obraćaju se Ambasadi Republike Srbije u Mađarskoj i Ambasadi Republike Mađarske u Srbiji, ministarstvima spoljnih poslova država partnera ili drugim nadležnim ministarstvima Republike Srbije i Republike Mađarske.

Stana i Zoran

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *