Kikindski učenici u finalu takmičenja u programiranju robota

uce

Učenici Osnovne škole “Jovan Popović” iz Kikinde plasirali su se na veliko finale takmičenja KODigranje u programiranju mBot robota. Nakon dva eliminaciona kruga, a u konkurenciji više od 300 škola uspeli su da se nađu među 30 najboljih.

Ekipu Osnovne škole „Jovan Popović“ čine trojica učenika, osmaci Luka Đukić i Dejan Palitnuš i đak sedmog razreda Igor Ćirić. 20180312_131413Oni su nakon dobijanja zadatka, kodirali robota, koji treba da se na određen način kreće po unapred zadatoj stazi. – Najizazovnije je bilo to što treba da se pamte kodovi i treba da zaptimo sve te algoritme i ostalo. Međutim, pronašao sam se u tome. Od malena volim kompjutere i robotiku i kada sam saznao za ovo, odmah sam se prijavio – rekao je Ćirić.

20180312_131420Zavidno znanje u programiranju sva trojica prikazala su kroz timski rad.  – Znanje o kompjuterima je ono što nas izdavaja od drugih. Znamo svi dobro, od malena se bavimo time, zanima nas, igramo igrice i ovo je velika stvar za nas – iskren je Luka, koji svoje dalje obrazovanje želi da nastavi u oblasti informacionih tehnologija.

Na regionalnom takmičenju, učenički timovi imali su najviše sat vremena za rešavanje zadatka koji je podrazumevao da robot treba da pređe stazu na tačno određen način, a na rezultat je pored preciznosti kretanja robota uticalo i vreme za koje robot pređe stazu, kao i vreme za koje učenici završe zadatak.

20180312_131359Nemanja Vajagić, nastavnik informatike u Osnovnoj školi „Jovan Popović“, predvodi tim učenika. On je objasnio da je za takmičenje potrebno dosta pripreme. –  Deca su čak dobila robota da odnesu kući, da oni sami pronalaze probleme. Ja verujem da im je krajnje interesantno sve to što radimo i vidim da ih poprilično zanima. Puštam ih da sami smišljaju zadatke, probleme i iste te da reše. Nastavićemo da radimo i dalje i trudićemo se da što bolje da se pokažemo u samom finalu – rekao je on.

KODigranje se spovodi u tri faze, online kolo, regionalno – fizičko kolo i finale. Po deset najboljih ekipa koje su u Beogradu, Novom sadu i Nišu ostvarile najbolji rezultat učestvovaće sredinom aprila na velikom finalu u Beogradu.

Takmičarska liga KODigranje deo je akcije Bitka za znanje, koju sprovodi Fond B92, a kroz koju je do sada 431 škola u Srbiji dobila ukupno 2.155 mBot robota.

20180312_131646uce

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *