Čoka: Održana promocija Vojske Srbije

4

Osnovnoškolci iz čokanske opštine danas, 14. marta, imali su priliku da se bliže upoznaju sa radom i opremom Vojske Srbije, ali i da saznaju više o ovom pozivu i na koji način mogu da postanu vojnici. Znatiželjnih pogleda i radoznalih pitanja deca su obilazila postavljene štandove, isprobavala opremu, a pripradnici Prve brigade Kopnene vojske demonstrirali su im kako i šta rade prilikom obavljanja svog posla.

1 7 11

5Razvodnik Nemanja Delić pripradnik Desetog komandnog bataljona izviđačke čete za ovaj poziv, kako je rekao, opredelio se zbog posla koji vojska pruža. – To je pre svega častan, hrabar i veoma patriotski posao za koji se malo ljudi opredeljuje. Vojni poziv pruža mnogo toga, ovde je mnogo mlade dece koja su zainteresovana za naouražanje, vojnu opremu i zbog toga sam ponosan na ovaj posao kojim se bavim – objasnio je on.

Prilikom prezentacije vojnog poziva, na štandu izviđačkog odeljenja deca su mogla da vide deo pešadijskog naoružanja kao što je puška M21, heklere, poluautomatsku snajpersku pušku, zatim elektronska sredstva za osmatranje poput vizirskih kamera, laserskih daljinomera, pasivnih dvogled za osmatranje, pasivnih nišana, noćnih naočara. Predstavljena je i nova zaštitna oprema.

10Vodnik Miloš Kovačević, komandir trećeg izviđačkog odeljenja u drugom izviđačkom vodu Prve brigade Kopnene vojske objasnio je da su doneli i prezentovali samo deo opreme koju koriste. – Doveli smo i vojnike da prikažu kako se to u suštini pravilno nosi i kako se pravilno kreće na zadatku. U poslednje vreme mnogo se uložilo u vojsku, tako da je ovo bio samo logičan naredni korak modernizacije. Što se tiče samih pešadijskih jedinica neću biti neskroman ako kažem da možemo da se svrstamo u rang sa najsavremenijim armijama na svetu – rekao je komandir Kovačević.

Nakon povlačenja jedinica Vojske Srbije iz Sente i Kikinde, vojnici u uniformama retko se viđaju na ovim prostorima. 22Kako je objasnio major Aleksandar Mandžić u komandi Prve brigade Kopnene vojske, koji je ujedno i načelnik grupe za civilno-vojnu saradnju, mladi u severnom Banatu nisu u prilici da vide i komuniciraju sa vojskom i nemaju dovoljno informacija o mestu zaposlenja, što je i jedan od razloga današnje promocije ovog poziva. – U jedinicama Prve brigade Kopnene vojske koja je razmeštena na teritoriji Vojvodine mogu da rade u garnizonima Bačka Topola, Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo i Sremska Mitrovica, što ne znači da ne mogu da se zaposle i u drugim garnizonima na celoj teritoriji Republike Srbije. Prvo što je potrebno jeste da završe srednju školu četvrtog stepena, a drugo da odsluže vojni rok na dobrovoljnom principu. Nakon toga sve ide svojim tokom i oni koji izraze želju da služe vojsku, konkurs je stalno otvoren i mogu da budu primljeni u jedinice Prve brigade i u jedinice Vojske Srbije – objasnio je major Mandžić.

12 18 19 20

Predsednica Opštine Čoka Stana Đember rekla je da se dugi niz godina u čokanskoj opštini nije pričalo o vojsci, a da nakon današnje promocije sledi unapređenje rada u toj oblasti. – Imamo neke ideje preko Saveta za bezbednost kako da približimo vojsku građanima opštine Čoka, tako da ćemo i na tome poraditi. U svakom slučaju, država bez vojske nije država i meni je jako drago da smo došli do ovog stadijuma da vojska predstavlja šta sve može da uradi u odbrani svoje zemlje, a ujedno da iskoristi priliku i prlibliži sebe građanima i deci, a naravno na njima je da li će taj poziv odabrati – rekla je ona.

IMG_9616

Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač objasnio je da promocija koja je održana danas predstavlja jednu u nizu zajedničkih akcija sa Vojskom Republike Srbije koje se već dugi niz godina organizuju.

Prema njegovim rečima suština akcije je da građani znaju da su sve državne insititucije otvorene za njih. 3– Vojska Srbije na ovaj način sebe predstavlja, ali i motiviše đake da pokušaju da upišu Vojnu gimnaziju, jer je vojni poziv jedan vrlo lep poziv što se tiče daljeg opredeljenja u životu. Naravno za srednjoškolce da upišu Vojnu akademiju koja je izuzetno cenjena i poštovana ne samo u Srbiji nego i van granica naše države, a za sve one mlade ljude koji možda sebe vide u vojnom poslu da se priključe profesionalnom pozivu u Vojsci Srbije – rekao je načelnik Severnobanastkog upravnog okruga.

Pored stalno otvorenog konkursa za prijem u profesionalu vojnu službu, trenutno su otvoreni i konkursi za prijem učenika i kadeta u vojne škole. Konkurs za Vojnu gimnaziju traje do 15. marta, a za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije do 31. marta. 2018. godine.

6 21 IMG_9618

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *