Kikindska biblioteka raspisala konkurs za najbolji trejler za knjigu

biblioteka-1-640x361

Narodna biblioteka “Jovan Popović” iz Kikinde raspisala je nagradni konkurs za najbolji trejler za knjigu napisanu na srpskom jeziku, a koja je izdata na teritoriji Republike Srbije. Na konkursu mogu da učestvuju mladi do 20 godina starosti, a krajnji rok za predaju radova je 10. april 2018. godine. Takmičenje u pravljenju trejlera kojim mladi preporučuju omiljene knjige predstavlja prvi konkurs takve vrste u Srbiji.

Urednik kulturnog programa Biblioteke Dunja Brkin Trifunović, koja je ujedno i idejni tvorac projekta objasnila je da je konkurs nastao nakon višegodišnjeg posmatranja potreba korisnika Biblioteke. Kako je tehnologija sve zastupljenija u svakodnevnom životu ljudi, posebno mladih, prema rečima Brkin Trifunović odlučili su da im tehnologija ne bude protvinik već saveznik. –  Zadatak takmičara jeste da svoju omiljenu knjigu preporuče prijateljima, zašto bi neko trebalo da pročita baš tu knjigu. Svi danas imaju telefone, kamere i svi kače svoje klipove na društvene mreže. Oni su veoma kompetentni kada je to u pitanju. Mi smo odlučili da to njihovo znanje i interesovanje iskoristimo i u preporučivanju knjiga – objasnila je ona.

Trejler ne može biti kraći od 30 sekundi ni duži od deset minuta. Jedan autor može da učestvuje sa najviše dva rada, od kojih jedan čini samostalni, a jedan grupni. Grpu može da čini najviše pet osoba. Zainteresovani za učešće na konkursu imaju slobodu da izabreu hoće li praviti video materijal ili animaciju.

U tekstu konkursa koji je moguće naći na sajtu Narodne biblioteke “Jovan Popović” nalaze se bliže smernice za izradu trejlera. Sve radove potrebno je poslati na mejl kultura@kibiblioteka.org.rs koristeći wetransfer.

Dodela nagrada za najbolje trejlere biće organizovana 23. aprila na Svetski dan knjige.

Kako je objasnila direktorica Narodne biblioteke “Jovan Popović” Radmila Perović skoro nijedna biblioteka u Srbiji nema omladinsko odeljenje, a oni ne pripadaju ni dečijem, a ni odeljenju za odrasle, te su zaposleni u kikindskoj Biblioteci rešili da kroz dodatni sadržaj zainteresuju mlade osobe da vreme provode u ovoj kulturnoj ustanovi. – Biblioteka bi trebalo i jeste uvek bila kulturno-informativni centar jednog grada, odnosno sredine u kojoj deluje i mi se zaista trudimo da uhvatimo priključak sa savremenim svetom, dakle da ispratimo sve ono što se dešava u svetu i savremene tehnologije nekako implementiramo u svoj rad – rekla je direktorica.

Organizatori takmičenja nameravaju da se Konkurs za najbolji trejler za knjigu realizuje svake godine, te da postane tradicija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *