Sećanje na Drugi svetski rat i martovske demonstracije

DSC_0215

Povodom sećanja na 27. mart 1941. vence na spomen obeležju Nikoli Francuskom, položile su delegacije SUBNOR-a  i Grada Kikinde. Današnji dan ostao je u sećanju zbog masovnih demonstracija građana Jugoslavije povodom pristupanja silama Osovine, a skup protesta, kom je prisustvovalo oko 3000 ljudi, održan je i u Kikindi.
DSC_0229

-Nikola Francuski je važna ličnost u našoj lokalnoj istoriji jer je u teškim, konspirativnim vremenima rada i SKOJ-a i Partije bio jedan od aktivista. Na žalost, retko ko je od tih ljudi, koji su mnogo učinili za naš grad, dočekao slobodu. Neki su završili u kazamatima na severu Norveške, dok je dosta njih pristupilo kikindskom partizanskom odredu. Ovi drugi, tragično su stradali 4. avgusta, a to je bila sudbina i Nikole Francuskog, rekao je istoričar u penziji i član SUBNOR-a, Lazar Demić.DSC_0217

Parole koje su obeležile martovske demonstracije bile su Bolje rat nego pakt, Bolje grob nego rob, Nema rata bez Srba, a na nivou vlasti izvršen je državni udar. Smenjena je Vlada Cvetković – Maček, a na mesto kneza Pavla postavljen je Petar II Karađorđević.
DSC_0233

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *